Innehållsförteckning:
- Mat att ha när du är sjuk
- 1. Kokosvatten
- 2. Örtte
- 3. Kycklingsoppa
- 4. Benbuljong
- 5. Havre
- 6. Yoghurt
- 7. Ingefära
- 8. Vitlök
- Vad ska du inte äta när du är sjuk
- Referenser
Vaknade du och kände dig tung och svag? Vägrar din mage att acceptera något? Ger din graviditet dig en tuff tid på morgonen?
Tja, om du har något av ovanstående symtom har din dag förmodligen gått ner i avloppet. Och så har din aptit! Vad gör man då? Vad äter du för att överleva och bekämpa denna sjuka känsla? Kolla in listan över livsmedel som vi har ställt upp för dig. Koppla av, rulla ner och tacka oss senare!
Mat att ha när du är sjuk
- Kokosnötvatten och lönnvatten
- Örtte
- Kycklingsoppa
- Benbuljong
- Havre
- Yoghurt
- Ingefära
- Vitlök
1. Kokosvatten
Shutterstock
Kokosnötvatten är precis det du behöver när du är uttorkad och upplever diarré, feber, kräkningar och huvudvärk. Den har gott kalium- och glukosinnehåll och är bättre än andra orala rehydratiseringsvätskor (1).
Lönnvatten är liknande, förutom att det har lägre sockerhalt - 4 g mot 15 g i kokosnötvatten.
En kokosnöt kan ge cirka 206 g kokosnötvatten, som är rikt på magnesium, mangan, C-vitamin och kostfiber.
Tillsättning av bordssalt till kokosnöt eller lönnvatten kan balansera brist på bikarbonat, klorid och natrium. (1). Det hjälper till att fylla på de elektrolyter som går förlorade via avföring, kräkningar (gastroenterit) och svett - vilket ger dig tillbaka på den snabbaste vägen till återhämtning.
Tillbaka till innehållsförteckningen
2. Örtte
Shutterstock
Te är det bränsle som vissa människor fungerar på. Vissa kroppar svarar inte på någon stimulans utan en kopp varmt te. Lyckligtvis behöver du inte hålla dig borta från te om du är te-aholic och sjuk.
Men du måste lägga till några medicinska örter i ditt te för att lindra en täppt eller rinnande näsa eller en sprängande huvudvärk. Mynta, timjan, rölleka, äldre, bensopp, kamomill och ingefära är några vanliga tillsatser (2).
Dessa örter saktar ner spridningen av virusinfektionen, sänker inflammation, minskar uppblåsthet och uppblåsthet, skjuter ut slem och lindrar hosta samtidigt som du ökar din totala immunitet (2).
Psssst…!
Tips: Lägg till en tesked honung i ditt örtte. Eller om du har barn med svår (akut) hosta, ge dem en tesked honung.
Honung kan minska utsöndringen av slemhinnan och lindra trängsel i luftvägarna. På så sätt kan barnen (eller vuxna) sova bättre utan att hosta (3).
Tillbaka till innehållsförteckningen
3. Kycklingsoppa
Shutterstock
De dagar som näsan är täppt till och halsen blir torr och uttorkad är heta vätskor en välsignelse. De håller näsan och luftvägarna fuktiga och lugnar ont i halsen (4).
Kycklingsoppa är ett av de föredragna alternativen.
När du gör soppan, en aminosyra, frigörs cystein från kycklingen. Denna aminosyra tunnar slem (som genereras som en försvarsmekanism) i lungorna och påskyndar läkningsprocessen. Detta händer också eftersom soppan kan ha andra antiinflammatoriska och immunförstärkande effekter (5).
Kyckling är också en av de högsta naturliga proteinkällorna. Det ger din kropp den välbehövliga styrkan när du är sjuk. Du kan också lägga till en mängd olika grönsaker i din soppa. De hjälper till att rensa slem och ladda din kropp (5).
Veganer och vegetarianer kan välja varmvatten istället för kycklingsoppa eller benbuljong.
Tillbaka till innehållsförteckningen
4. Benbuljong
Shutterstock
Benbuljong utgör en viktig del av Paleo (eller Paleolitisk) diet. Det sägs att benbuljong, fisk, kött, frukt och grönsaker kom till listan över en jägare-samlare tidig man, medan mejeriprodukter, alkohol, korn, baljväxter och kaffe aldrig fanns (6).
Den gamla, råa benbuljongen är gjord genom att simma ben från nötkött eller kyckling med kryddor i vatten i över två dagar. Den nya åldern benbuljong har morötter, lök, purjolök, kål, grönkål och en blandning av örter för att förbättra dess smak och terapeutiska egenskaper (6).
Denna buljong är en sammansättning av antiinflammatoriska, matsmältande, avsvällande och återupplivande aktiva ingredienser. Du kan konsumera det som en klar soppa (6). Det är lätt på magen och lugnar en värkande kropp.
Tillbaka till innehållsförteckningen
5. Havre
Shutterstock
Vi har sagt tillräckligt med fördelar med protein. Nu är det dags för lite kolhydrater! Kolhydrater är inte alltid skurkarna. De hjälper också till att bygga en stark kropp och stärka immuniteten. Eftersom de är lätta att smälta är havre en idealisk kolhydratkälla som du kan välja, särskilt på dagar som du upplever magproblem.
Havre är fullkorn som innehåller bra sockerarter och fibrer som betaglukaner. Dessa polysackarider förbättrar din immunitet genom att aktivera de immunceller som är involverade i kampen mot patogener (naturliga mördarceller, makrofager, etc.) (7).
Det betyder att dina vita blodkroppar fungerar bättre och snabbare när du äter havre (8). Är det inte det du vill ha när du har en dålig mage eller influensa?
Tillbaka till innehållsförteckningen
6. Yoghurt
Shutterstock
Yoghurt är fylld med protein, vitamin A och B, kalcium, fosfor, kalium, zink, mättade fetter och massor av probiotika.
Det är därför du ombeds att äta yoghurt när du använder antibiotika, under influensa, feber, matförgiftning eller en uppblåst mage. Det kan lugna din inflammerade tarm och andningsvägar med alla mikro- och makronäringsämnen.
De probiotiska eller levande mjölksyrabakterierna i en kopp yoghurt kan också återställa den förlorade eller skadade tarmmikrofloran (bra mikrobiell täckning) på grund av antibiotikabehandling. På det här sättet smälter den lilla maten ätit väl och din aptit börjar återhämta sig (9).
Och nej, det kommer inte att förvärra influensan (10).
Tillbaka till innehållsförteckningen
7. Ingefära
Shutterstock
Ingefära listas som allmänt erkänt som säkert (GRAS) för konsumtion av amerikanska FDA och ett botemedel mot kräkningar hos gravida kvinnor av British Herbal Compendium. Det är en av de mest konsumerade och studerade örterna i världen.
Ingefära rot innehåller eteriska oljor som ger den en karakteristisk lukt och smak. Zingiberol är en av de dominerande beståndsdelarna. Den innehåller också gingeroler, shogaoler, parasoller, zingerone och 30 andra föreningar (11).
Ingefära är ett antiemetiskt medel och är känt för att lindra illamående och kräkningar. Det verkar på serotonin- och kolinerge receptorer och ökar gastrisk tömning.
Eftersom det verkar direkt på centrala nervsystemet och neurotransmittorer, anses ingefära vara det mest effektiva botemedlet för olika tillstånd, inklusive dyspepsi, diarré, kroppssmärta, feber, illamående och kräkningar. Det är särskilt användbart för gravida kvinnor och de som genomgår kemoterapi (11).
Trivia Time!
- Koffein är känt för att framkalla vakenhet, förbättra psykomotorisk prestanda och bromsa sjukdom (12).
- Att dricka varmt svart kaffe i reglerade mängder - 1-2 koppar - när du har influensa och feber kan hjälpa dig att få lite av ditt väntande arbete gjort.
- Mörk choklad är känd för sina kardioskyddande egenskaper. Det skyddar inte bara ditt hjärta utan ökar också din immunitet.
- Aktiva föreningar som teobromin och koffein i mörk choklad kan hjälpa till med snabbare återhämtning från sjukdom.
- Bananer är ett bra alternativ när du lider av gastrit, surt återflöde eller magbesvär. De utlöser produktionen av slem från magsäcken. Det utsöndrade slem skyddar mag-tarmkanalen från syra och matsmältningsjuicer som ger dig halsbränna (13).
Tillbaka till innehållsförteckningen
8. Vitlök
Shutterstock
Vitlök har stor historisk betydelse och terapeutisk betydelse och hittar en plats i nästan alla kök över hela världen. Vitlök är känd för att fungera som en aptitstimulator, immunitetsförstärkare, neurostimulator, slemlösande medel, antiinflammatoriskt och antinociceptivt medel.
Vitlöksklyftor innehåller allicin, ett ämne som har starka bakteriedödande egenskaper. Den har rikligt med svavelhaltiga föreningar, aminosyror, eteroljor, organiska syror, mineraler och vitaminer.
Forskning tyder på att vitlök förhindrar virusinfektioner som förkylning. Det är ett starkt antimykotiskt medel och kan därför avvärja svampinfektioner i luftvägarna (14).
Välj dina favoriter från den här listan och lagra dem för de dagar du är sjuka. Om du redan är nere, här är vad du bör undvika.
Tillbaka till innehållsförteckningen
Vad ska du inte äta när du är sjuk
Oavsett om det är influensa, en illamående eller en förvärrad episod av morgonsjuka, måste du hålla dig borta från följande:
- Fet, kryddig mat
- Otvättade grönsaker och frukter (vissa kan ha maskar)
- Sötsaker
- Glass
- Bageriprodukter och bearbetade livsmedel
- Sura och sura livsmedel
- Alkohol
- Mycket salt mat
- Fermenterade livsmedel och pickles
- Oidentifierbar och vild svamp
- Opasteuriserad, obehandlad mjölk och mjölkprodukter
I ett nötskal…
Vi kan alla hålla oss borta från influensa, maginfektioner och matsmältningsbesvär om vi ser att vi äter. Som jag alltid säger är balans och måttlighet absolut nödvändiga.
När du väl har valt dina favoriter från vår topp 8 livsmedelslista, rengör dem väl och konsumera dem sedan. Om du är allergisk mot någon av ovanstående livsmedel, kontakta din läkare för en anpassad matregim.
Ät din väg till återhämtning tills nästa gång!
Referenser
1. "Kokosnötvatten som en rehydratiseringsvätska" The New Zealand Medical Journal, US National Library of Medicine.
2. "Sju örter för att stödja immunitet" Bastyr Health, Bastyr University.
3. ”Honung för behandling av hosta hos barn” College of Family Physicians of Canada, US National Library of Medicine.
4. "Effekter av att dricka varmt vatten, kallt vatten och kycklingsoppa…" Chest, US National Library of Medicine.
5. "The Healing Powers of Chicken Soup" Student Affairs, Duke University.
6. "Vad är skopan på bensoppa?" Harvard Women's Health Watch, Harvard Health Publishing, Harvard Medical School.
7. "Effekter av beta-glukaner på immunsystemet" Medicina, US National Library of Medicine.
8. ”Bli inte sjuk i vinter” Äta hälsosamt vid PSU, Pennsylvania State University.
9. "Yoghurt till undsättning!" Mikrober - Det goda, det dåliga, det fula, fråga en biolog, Arizona State University.
10. ”Yoghurt” Matkällinformation, Colorado Integrated Food Safety Center of Excellence.
11. "Effektiviteten av ingefära vid förebyggande av illamående och kräkningar…" Integrativ medicininsikt, US National Library of Medicine.
12. ”Koffein och förkylning” Journal of Psychopharmacology, US National Library of Medicine.
13. "Bananer och illamående" MedlinePlus, US National Library of Medicine
14. "Extract from the history and medical egenskaper…" Pharmacognosy Review, US National Library of Medicine.