Innehållsförteckning:
- Gör hormonell obalans dig till vikt?
- Vilka hormonobalanser utlöser viktökning?
- 1. Sköldkörtel
- 2. Leptin
- 3. Insulin
- 4. Ghrelin
- 5. Östrogen
- 6. Kortisol
- 7. Testosteron
- 8. Progesteron
- 9. Melatonin
- 10. Glukokortikoider
- Symtom på hormonell viktökning
- Orsakar hormonersättningsterapi (HRT) viktökning?
- Hur man förlorar hormonell viktökning
- Slutsats
- Experts svar för läsares frågor
- 33 källor
Går du upp i vikt även om du äter hälsosamt och tränar regelbundet? Tycker du att det är svårt att kasta bort det envisa fettet? Det är dags att du kollar dina hormonnivåer.
Hormonell obalans är en av de viktigaste orsakerna till viktökning. Hormoner spelar en stor roll för att reglera ämnesomsättningen, upprätthålla kroppens homeostas (en självreglerande process för att balansera kroppsfunktioner), reproduktiv hälsa och viktunderhåll (1).
Kvinnor är mer mottagliga för hormonell obalans och tenderar att gå upp i vikt (2). Så vilka hormoner är skyldiga?
I den här artikeln kommer vi att diskutera de hormoner som är ansvariga för viktökning och hur de kontrollerar ämnesomsättning, hunger och mättnad. Fortsätt läsa!
Gör hormonell obalans dig till vikt?
Hormoner, tillsammans med din livsstil, påverkar din aptit, mättnad, ämnesomsättning och vikt (3).
Stress, ålder, gener och dåliga livsstilsval kan störa din hormonella balans och leda till en trög metabolism, matsmältningsbesvär och okontrollerbar hunger. Detta leder i slutändan till viktökning.
Så låt oss ta reda på vilka hormoner som orsakar viktökning.
Vilka hormonobalanser utlöser viktökning?
1. Sköldkörtel
Sköldkörteln är en fjärilformad körtel som finns i nacken. Det är ansvarigt för att frigöra tre hormoner - triiodotyronin (T3), tyroxin (T4) och kalcitonin (4).
T3 och T4 är huvudsakligen ansvariga för att reglera kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. De spelar också en viktig roll för att reglera fett- och glukosmetabolism, matintag och fettoxidation (processen att bryta ner fettmolekyler) (5), (6).
Obalanser i sköldkörtelhormonerna orsakar ett medicinskt tillstånd som kallas hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). Hypotyreoidism är associerad med minskad ämnesomsättning och kroppstemperatur och högre BMI (6).
Mild sköldkörteldysfunktion kan leda till viktökning och är en möjlig riskfaktor för fetma (6).
Hypotyreoidism leder till ansamling av vatten och inte fett, vilket får dig att se fyllig ut. Allvarlig hypotyreos kan leda till ödem (ansamling av vatten i ansiktet) (7). Du kan få 5-10 pund eller mer om din viktökning bara beror på sköldkörtelhormonobalans.
En hälsosam livsstil kan leda till viktminskning och förbättra din kroppssammansättning och sköldkörtelfunktion (8).
2. Leptin
Leptin utsöndras huvudsakligen av fettceller (adipocyter). Den reglerar energiförbrukning, aptit och matintag (9), (10).
Din livsstil och kost spelar en nyckelroll för att reglera leptinnivåerna och din kroppsvikt. En studie på råttor visade att att äta bearbetade och snabbmat, socker-sötade drycker och för mycket fruktos kan leda till leptinresistens och följaktligen fetma (11).
När du fortsätter att konsumera mer fruktosinnehållande livsmedel ackumuleras mer fett och mer leptin utsöndras. Detta gör i sin tur din kropp känslig för leptin och din hjärna slutar ta emot signalen för att sluta äta. Detta leder i slutändan till viktökning (12).
3. Insulin
Insulin, ett peptidhormon som utsöndras av betacellerna i bukspottkörteln, reglerar blodsockernivån.
Näringsbalans, fysisk inaktivitet och överkonsumtion av bearbetade livsmedel, alkohol och konstgjorda sötade drycker och mellanmål på ohälsosamma livsmedel kan leda till fetma och insulinresistens.
Insulinresistens ökar utsöndringen av endogent insulin (insulinet som utsöndras av bukspottkörteln), vilket leder till viktökning genom att förändra glukosmetabolismen (13).
Livsstilshantering, övervakning av dina hormonnivåer och träning är avgörande för att förhindra insulinresistent fetma.
4. Ghrelin
Ghrelin är ett orexigeniskt (hungerstimulerande) hormon som stimulerar din aptit och matintag och ökar fettavlagringen.
Det utsöndras av magen främst som svar på mat. Din mage utsöndrar ghrelin när den är tom och minskar sin produktion strax efter en måltid (14).
Efter en måltid är ghrelinundertryckningsgraden lägre hos överviktiga individer jämfört med individer med normalt BMI. Detta resulterar i överätning, vilket leder till ytterligare viktökning (15).
5. Östrogen
Både höga och låga nivåer av östrogen kan leda till viktökning bland kvinnor.
Höga nivåer av östrogen främjar fettavlagring, medan låga nivåer (särskilt under klimakteriet) resulterar i ackumulering av visceralt fett, särskilt i den nedre regionen (16).
Studier har visat att ökad utsöndring av östron, östradiol och fri östradiol alla är förknippade med ökat BMI hos kvinnor efter klimakteriet (17).
Nivån av östrogen är negativt associerad med total fysisk aktivitet. Ju mer fysisk du är under klimakteriet, desto mer kan du kontrollera din viktökning (18).
6. Kortisol
Kortisol är ett steroidhormon som produceras av binjurarna. Det utsöndras främst när du är stressad, deprimerad, orolig, nervös, arg, fysiskt skadad etc.
Konsumtion av livsmedel med högt glykemiskt index, kronisk stress och sömnbrist leder till en ökning av kortisolproduktionen. En hög kortisolnivå orsakar fettansamling i buken. Denna onda cirkel är en av de viktigaste orsakerna till viktökning (19), (20).
7. Testosteron
Testosteron är ett manligt könshormon, men det utsöndras också i liten utsträckning av äggstockarna hos kvinnor.
Testosteron hjälper till att bränna fett, stärker ben och muskler och förbättrar libido (21). Insulinresistens på grund av ökad fettvävnad leder till låg cirkulation av könshormonbindande globulin (SHBG) (ett protein som binder könshormoner). Detta orsakar en minskning av testosteronnivån och en ökning av fettansamlingen (22).
Livsstilsförändringar, testosteronbehandling och regelbunden träning kan hjälpa till att bibehålla detta hormon och leda till viktminskning.
8. Progesteron
Detta kvinnliga reproduktionshormon hjälper till att upprätthålla kroppsfunktioner och hantera reproduktiv hälsa.
Progesteronhormonnivåerna sjunker under klimakteriet, akut stress och användning av preventivpiller.
En studie utförd på hamstrar fann att en normal progesteronnivå hjälper till att sänka fettmassan (23).
En annan studie utförd på människor drog slutsatsen att östrogen-progesteronbehandling hjälper till att minska ackumuleringen av bukfett, förbättrar insulinkänsligheten och bromsar utvecklingen av typ 2-diabetes (24).
Regelbunden motion, stresshantering och en hälsosam livsstil kan hjälpa till att reglera dina progesteronnivåer och viktökning.
9. Melatonin
Melatonin är ett hormon som utsöndras av tallkottkörteln. Det reglerar den dygnsrytmen, dvs sovande och stigande mönster. Melatoninnivåerna i kroppen tenderar att stiga från kväll till sent på kvällen och avta tidigt på morgonen (25).
Dålig sömnkvalitet sänker melatoninnivån, vilket leder till lägre fysisk aktivitet, inducerar stress och stimulerar produktionen av kortisol (ett stresshormon). Detta ökar glukosmetabolismen och minskar adiponektinnivån (ett proteinhormon som främjar fettnedbrytning), vilket orsakar viktökning (26), (27).
Låga melatoninnivåer och dålig sömnkvalitet ökar kaloriintaget på natten, vilket återigen är relaterat till viktökning och ökat BMI (28).
10. Glukokortikoider
Glukokortikoider är steroidhormoner som reglerar insulinkänslighet och fettsyrasyntes. En obalans i glukokortikoidnivåerna orsakar viktökning och insulinresistens.
En studie på råttor visade att den centrala administreringen av glukokortikoider ökar matintaget och kroppsviktökning (29).
Nu när du vet vilka hormoner som utlöser viktökning, låt oss kolla in de symtom du behöver se upp för.
Symtom på hormonell viktökning
Det vanligaste symptomet på hormonell obalans är viktökning, vilket kan leda till:
- Letargi
- Trötthet
- Svårighetsgrad att sova
- Huvudvärk
- Depression
- Dålig matsmältning
- Förändring i aptit
- Torr hud
- Svullet ansikte
- Ångest
- Sexuell dysfunktion
Så kontakta en läkare om du möter något av ovanstående symtom och gå till en rutinmässig hormonell kontroll för korrekt hantering.
Låt oss svara på en annan vanlig fråga som människor har om hormonell viktökning.
Orsakar hormonersättningsterapi (HRT) viktökning?
Inte all hormonbehandling leder till viktökning. Hormoner som är steroidala kan orsaka central fettansamling, men bevisen för att stödja detta är varierande och inte avgörande.
En studie publicerad i fertilitet och sterilitet visade att kvinnor efter klimakteriet som var på östrogen- och gestagenbehandling upplevde en ökning av kroppsvikt och fettmassa i liten utsträckning (30).
Några studier anger också att kontinuerlig hormonbehandling inte orsakar några signifikanta viktförändringar (31), (32).
Så kontakta en läkare om du upplever viktökning. Att få ett fullständigt hormonellt test utfört regelbundet kan hjälpa dig att kontrollera din vikt.
Här är vad du kan göra för att gå ner i vikt orsakad av hormonell obalans.
Hur man förlorar hormonell viktökning
Det bästa sättet att kontrollera din hormonella obalans är genom regelbundna kontroller, livsstilshantering och medicinering för samma. Här är vad du kan göra för att kontrollera din vikt just nu.
- Få blodprov gjort om du upplever oönskad viktökning.
- Undvik att äta bearbetad mat, alkohol, snacks på kvällen, kolsyrade och artificiellt sötade drycker etc.
- Sov ordentligt och lugnt. Studier har visat att kort sömntid ökar ghrelin och sänker leptin i kroppen, vilket resulterar i viktökning (33).
- Håll dig hydratiserad för att hålla dig frisk.
- Fyll din tallrik med massor av färska grönsaker, fullkorn och frukt.
- Träna regelbundet och bränna mer kalorier.
- Ägna en timme varje dag för att öva djupandning, yoga och meditation för att minska stress.
Slutsats
Hormonell obalans kan göra det svårt att gå ner i vikt. Kontrollera med en läkare om du har svårt att gå ner i vikt även efter en hälsosam livsstil och diet.
För att behandla hormonell obalans rekommenderas det att du kontrollerar din hormonella profil kvartalsvis, leder en hälsosam livsstil och tränar för att bränna mer kalorier.
Experts svar för läsares frågor
Hur blir jag av med hormonellt magfett?
Om du har hormonellt magfett, kontrollera dina insulin- och steroidnivåer. Ät hälsosamt, träna regelbundet och ta korrekt medicin om det upptäcks med någon hormonell obalans.
Vilket hormon hjälper dig att gå ner i vikt?
Om du har rätt kontroll över hungersättningshormonerna, dvs ghrelin och leptin, kan du enkelt behålla din vikt.
Kan jag få hormonell vikt efter 50 års ålder?
Om du går igenom klimakteriet eller är menopausalt, ökar du vikt efter 50. Östrogen är det hormon som reglerar din vikt just nu. På grund av klimakteriet sjunker din östrogennivå, vilket orsakar fettansamling runt magen och underlivet.
33 källor
Stylecraze har strikta riktlinjer för inköp och bygger på peer-reviewed studier, akademiska forskningsinstitutioner och medicinska föreningar. Vi undviker att använda tertiära referenser. Du kan lära dig mer om hur vi säkerställer att vårt innehåll är korrekt och aktuellt genom att läsa vår redaktionella policy.- Fysiologi, endokrina hormoner, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538498/
- Lovejoy, J C. "Inverkan av könshormoner på fetma under den kvinnliga livslängden." Journal of Women's Health Vol. 7,10 (1998): 1247-56.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9929857
- Schwarz, Neil A et al. "En översyn av viktkontrollstrategier och deras effekter på regleringen av hormonbalansen." Journal of nutrition and metabolism vol. 2011 (2011): 237932. doi: 10.1155 / 2011/237932
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3147122/
- Fysiologi, sköldkörtelhormon, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500006/
- Hur fungerar sköldkörteln? Institute for Quality and Efficiency in Health Care, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279388/
- Sanyal, Debmalya och Moutusi Raychaudhuri. "Hypotyreos och fetma: En spännande länk." Indisk tidskrift för endokrinologi och ämnesomsättning vol. 20,4 (2016): 554-7. doi: 10.4103 / 2230-8210.183454
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911848/
- Kinoshita, Hiroyuki et al. "Allvarlig hypotyreos i samband med graden av ödem hos en patient med nefros." Kliniker och övning vol. 1,3 e78. 13 oktober 2011, doi: 10.4081 / cp.2011.e78
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3981359/
- Radetti, G et al. "Förändringar i livsstil förbättrar kroppssammansättning, sköldkörtelfunktion och struktur hos överviktiga barn." Journal of endocrinological study vol. 35,3 (2012): 281-5. doi: 10.3275 / 7763
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21623157
- Ahima, Rexford S. "Återbesöka leptins roll i fetma och viktminskning." The Journal of clinical study vol. 118,7 (2008): 2380-3. doi: 10.1172 / JCI36284
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430504/
- Izadi, Vajiheh et al. "Kostintag och leptinkoncentrationer." ARYA ateroskleros vol. 10,5 (2014): 266-72.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4251481/
- Shapiro, Alexandra et al. "Fruktosinducerad leptinresistens förvärrar viktökning som svar på efterföljande högfettmatning." Amerikansk tidskrift för fysiologi. Regulatorisk, integrativ och jämförande fysiologi vol. 295,5 (2008): R1370-5. doi: 10.1152 / ajpregu.00195.2008
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18703413
- Ahima, Rexford S. "Återbesöka leptins roll i fetma och viktminskning." The Journal of clinical study vol. 118,7 (2008): 2380-3. doi: 10.1172 / JCI36284
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430504/
- Insulinresistens, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507839/
- Cummings, DE et al. "En förhöjd ökning av plasmagrelinhalterna antyder en roll i måltidinitieringen hos människor." Diabetes vol. 50,8 (2001): 1714-9. doi: 10.2337 / diabetes.50.8.1714
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11473029
- Makris, Marinos C et al. ”Ghrelin och fetma: Identifiera luckor och skingra myter. En omvärdering. ” In vivo (Aten, Grekland) vol. 31,6 (2017): 1047-1050. doi: 10.21873 / invivo.11168
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756630/
- Brown, LM och DJ Clegg. "Centrala effekter av östradiol vid reglering av matintag, kroppsvikt och fett." The Journal of steroid biochemistry and molecular biology vol. 122,1-3 (2010): 65-73. doi: 10.1016 / j.jsbmb.2009.12.005
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2889220/
- Cleary, Margot P och Michael E Grossmann. "Minireview: Fetma och bröstcancer: östrogenförbindelsen." Endocrinology vol. 150,6 (2009): 2537-42. doi: 10.1210 / sv.2009-0070
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2689796/
- McTiernan, Anne et al. "Förhållandet mellan BMI och fysisk aktivitet till könshormoner hos kvinnor efter klimakteriet." Fetma (Silver Spring, Md.) Vol. 14,9 (2006): 1662-77. doi: 10.1038 / oby.2006.191
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17030978
- . van der Valk, Eline S et al. "Stress och fetma: Finns det mer mottagliga individer?" Aktuella fetma rapporter vol. 7,2 (2018): 193-203. doi: 10.1007 / s13679-018-0306-y
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5958156/
- Rossum, Elisabeth FC skåpbil. "Fetma och kortisol: nya perspektiv på ett gammalt tema." Wiley Online Library, John Wiley & Sons, Ltd, 23 februari 2017, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21774.
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21774
- Fysiologi, testosteron, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/
- Fui, Mark Ng Tang et al. "Sänkt testosteron vid manlig fetma: mekanismer, sjuklighet och hantering." Asian journal of andrology vol. 16,2 (2014): 223-31. doi: 10.4103 / 1008-682X.122365
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955331/
- Bhatia, AJ och GN Wade. "Progesteron kan antingen öka eller minska viktökning och fett i ovarieektomiserade syriska hamstrar." Physiology & behavior vol. 46,2 (1989): 273-8. doi: 10.1016 / 0031-9384 (89) 90267-9
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2602469
- "Förstå viktökning vid klimakteriet." Taylor & Francis,
www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13697137.2012.707385
- Grivas, Theodoros B och Olga D Savvidou. "Melatonin" nattljuset "i mänsklig biologi och ungdomlig idiopatisk skolios." Skolios vol. 2 6. 4 april 2007, doi: 10.1186 / 1748-7161-2-6
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855314/
- Gupta, Neeraj K et al. "Är fetma förknippad med dålig sömnkvalitet hos ungdomar?" American journal of human biology: the official journal of the Human Biology Council vol. 14,6 (2002): 762-8. doi: 10.1002 / ajhb.10093
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12400037
- Patel, Sanjay R och Frank B Hu. “Kort sömntid och viktökning: en systematisk genomgång.” Fetma (Silver Spring, Md.) Vol. 16,3 (2008): 643-53. doi: 10.1038 / oby.2007.118
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2723045/
- Greer, Stephanie M et al. "Effekten av sömnbrist på livsmedelsbegäran i den mänskliga hjärnan." Nature communication vol. 4 (2013): 2259. doi: 10.1038 / ncomms3259
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763921/
- Veyrat-Durebex, Christelle, et al. "Central glukokortikoidadministration främjar viktökning och ökad 11β-hydroxi-steroid dehydrogenas typ 1-uttryck i vit fettvävnad." PLOS ONE, Public Library of Science, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0034002.
journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0034002
- Reubinoff, BE et al. "Effekter av hormonersättningsterapi på vikt, kroppssammansättning, fettfördelning och matintag hos tidiga postmenopausala kvinnor: en prospektiv studie." Fertilitet och sterilitet vol. 64,5 (1995): 963-8. doi: 10.1016 / s0015-0282 (16) 57910-2
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7589642
- Guthrie, JR et al. "Viktökning och klimakteriet: en 5-årig prospektiv studie." Climacteric: tidskriften för International Menopause Society vol. 2,3 (1999): 205-11. doi: 10.3109 / 13697139909038063
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11910598
- Norman, RJ et al. "Östrogen- och gestagenhormonersättningsterapi för perimenopausala och postmenopausala kvinnor: vikt- och kroppsfettfördelning." Cochrane-databasen med systematiska översikter, 2 (2000): CD001018. doi: 10.1002 / 14651858.CD001018
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796730
- Taheri, Shahrad et al. "Kort sömntid är förknippad med minskat leptin, förhöjt ghrelin och ökat kroppsmassindex." PLoS medicine vol. 1,3 (2004): e62. doi: 10.1371 / journal.pmed.0010062
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC535701/