Innehållsförteckning:
- Vilka är fördelarna med och användningen av jod?
- 1. Främjar sköldkörtelhälsan
- 2. Kan minska risken för vissa struma
- 3. Kan hjälpa till att hantera överaktiv sköldkörtel och IIH
- 4. Kan hjälpa till att behandla sköldkörtelcancer
- 5. Kan hjälpa till med neuroutveckling under graviditet
- 6. Kan förbättra kognitiv funktion
- 7. Kan hjälpa till att förbättra födelsevikt
- 8. Kan hjälpa till att behandla fibrocystisk bröstsjukdom
- 9. Kan hjälpa till att desinficera vatten
- 10. Kan ge skydd mot kärnkraftsutfall
- 11. Kan hjälpa till att behandla infektioner
- Källor till jod
- Hur mycket jod behöver du?
- Finns det en risk för läkemedelsinteraktioner med jod?
- Vilka är biverkningarna av jod?
- Vad är tecken och symtom på jodbrist?
- Vem ska ta jod?
- Vanliga frågor
- 39 källor
Jod är ett mineral som är viktigt för sköldkörtelhälsa, neurologisk funktion och reproduktiv hälsa. Detta spårämne behövs för att syntetisera sköldkörtelhormoner som spelar en avgörande roll i hjärnans funktion, ämnesomsättning, graviditet och fosterutveckling. Det är viktigt för alla att konsumera den rekommenderade mängden jod genom en hälsosam kost eller kosttillskott.
Det mesta av joden i kroppen är bunden till tyroglobulin och finns i sköldkörteln (1). Det är en viktig faktor för sköldkörtelns funktion, och dess brist kan leda till flera störningar. Jodbrist under graviditet och tillväxt kan försämra kognitiv funktion och utveckling. Dess allvarliga brist kan leda till hypotyreos och struma (2). Jod är också ett populärt desinfektionsmedel och antiseptiskt medel som används för att behandla mindre brännskador och infektioner. Dessutom används den för att bekämpa radioaktiv exponering.
I nästa avsnitt listas de viktigaste fördelarna och användningen av jod. Kolla på dem!
Vilka är fördelarna med och användningen av jod?
1. Främjar sköldkörtelhälsan
Sköldkörtelfunktion är helt avgörande för ämnesomsättningen. Hormonerna T3 och T4 (trijodtyronin och tyroxin) innehåller jod som en viktig komponent och är ansvariga för att reglera sköldkörtelns funktion (3). Jod är ett nödvändigt substrat för syntesen av sköldkörtelhormoner och är avgörande för autoreguleringen av sköldkörteln och dess funktion. Detta hjälper till att bekämpa mindre fluktuationer i det endokrina systemet (4).
Bortsett från det är jodid - en form av jod - känd för att kontrollera sköldkörtelns funktion. Det sköldkörtelstimulerande hormonet (TSH) moduleras av sköldkörteln, där jodid spelar en avgörande roll (5), (6).
Överdriven eller brist på jod kan leda till olika sköldkörtelstörningar som diskuteras i detalj i följande avsnitt.
2. Kan minska risken för vissa struma
Tillgängligheten av jod spelar en viktig roll i sköldkörtelns produktion av sköldkörtelhormoner (7). Hos vuxna ökar mild till måttlig jodbrist förekomsten av hypertyreos på grund av giftig struma (7), (8).
Studier har visat att överskott av jod i kombination med den dysfunktionella sköldkörteln kan manifestera sig som en multinodulär struma, vilket ibland leder till tyrotoxicos (4). Således är det viktigt att noggrant samordna doseringsprogrammen för massjodisering.
3. Kan hjälpa till att hantera överaktiv sköldkörtel och IIH
Radioaktiv jod (RAI) för hypertyreoidism användes först 1941 av läkare vid Massachusetts General Hospital i Boston (9). Studier har visat att radioaktivt jod kan användas vid hantering av hypertyreoidism hos barn (10). Denna terapi har visat höga härdningshastigheter vid lämpliga doser. Det finns dock en potentiell risk för genetisk skada eller sköldkörtelcancer, varför dessa radioaktiva jodbaserade terapier används konservativt tills ytterligare forskning finns tillgänglig (10).
Nya studier har visat att användning av radioaktivt jod för att hantera hypertyreos kan vara kontraindicerat (11). Jodinducerad hypertyroidism (IIH) förekommer som en konsekvens av korrigering av jodbrist, vanligtvis hos äldre befolkning med multinodulär struma med underliggande kardiovaskulära riskfaktorer. Övervakning av jodiseringsprocessen kan hjälpa till att hantera IIH (12).
IIH kan också uppstå på grund av en ökning av jodintaget hos individer vars hypertyreoidism (Graves sjukdom) inte uttrycks på grund av jodbrist (12).
4. Kan hjälpa till att behandla sköldkörtelcancer
Sköldkörtelektomi är en av standardmetoderna för behandling av väl differentierad sköldkörtelcancer (13). Emellertid administreras radioaktivt jod för att identifiera eventuell kvarvarande vävnad. Studier utförda av radioaktivt jods roll är kontroversiella på grund av många faktorer, såsom bristande förståelse för de mekanismer som är inblandade och brist på samförstånd angående dosering och administrativ praxis från sjukhus (13), (14), (15).
5. Kan hjälpa till med neuroutveckling under graviditet
Jod är också kritiskt för utvecklingen av centrala nervsystemet hos fostret och barnen (3). Sköldkörtelhormonerna från modern är väsentliga för fostrets utveckling eftersom de reglerar neuroutveckling, särskilt i det senare skedet av första trimestern (16). Det rekommenderas därför att gravida kvinnor ökar jodkonsumtionen med 50% antingen via diet eller kosttillskott. Vi har diskuterat de rekommenderade doseringsnivåerna i detalj i avsnittet nedan.
När graviditeten fortskrider börjar fostret producera dessa hormoner (16). Hypotyroxinemi, hypotyreos hos fostret och kretinism är några av de allvarliga konsekvenserna av sköldkörtelbrist och neurala försämringar under graviditeten (16). Autoimmun sköldkörtelsjukdom (AITD), Transient Gestational Hyperthyroidism Syndrome, och olika typer av struma är också vanliga under graviditeten, även om deras prevalens är lägre. Jodbrist är fortfarande den främsta orsaken till förebyggande mental retardation över hela världen (6), (17).
Studier har visat att barn födda till kvinnor med hypotyreos uppvisar lägre poäng i ett neuropsykologiskt test som mäter parametrar som språk, intelligens (intelligent kvotient), uppmärksamhet och visuell-motorisk prestanda (18). Även om ytterligare forskning krävs för att utesluta andra faktorer som kan spela en roll i neonatala komplikationer, rekommenderas det att alla gravida kvinnor screenas för sköldkörtelsjukdomar så att förebyggande åtgärder kan vidtas (18), (19).
Jodiserat salt är inte den föredragna metoden för tillförsel av jod under graviditet, eftersom överskott av saltintag kan leda till ytterligare komplikationer och vattenretention. Multivitaminer är ett bättre alternativ för att uppfylla de rekommenderade dietkraven för jod under graviditeten (20).
6. Kan förbättra kognitiv funktion
Som diskuterats ovan är jod kritiskt för utvecklingen av centrala nervsystemet hos fostret och barnen (3). Jodtillskott rekommenderas för att motverka hypotyreos på grund av jodbrist under graviditeten. Detta kan hjälpa till att förbättra barns kognitiva funktion och till viss del förhindra inlärningssvårigheter (1), (3).
Jod är också viktigt för hjärnans utveckling, bildning och differentiering av neuroner, myelinisering och till och med bildandet av synapser (1).
Jodtillskott har visat sig framgångsrikt förbättra den fysiska och mentala utvecklingen hos barn. Ytterligare forskning behövs dock för att förstå jodens roll för att förbättra kognitiv funktion (21).
7. Kan hjälpa till att förbättra födelsevikt
Forskning har funnit ett samband mellan sköldkörtelfunktion, jodstatus och prenatal tillväxt (22). Höga sköldkörtelhormonnivåer under moderns första hälft av graviditeten var relaterade till lägre födelsevikt (23).
Jodtillskott har potential att påverka födelsevikt hos nyfödda positivt (24).
Studier har visat att oral jodadministration förbättrar överlevnadsgraden hos spädbarn i populationer med risk för jodbrist (25).
8. Kan hjälpa till att behandla fibrocystisk bröstsjukdom
Säkerheten och effektiviteten av jodterapi vid behandling och hantering av fibrocystisk bröstsjukdom hos djur har dokumenterats väl (26), (27), (28).
Patienter med fibrocystisk bröstsjukdom svarade emellertid annorlunda på jodersättningsterapi (29). Studier är begränsade för att validera detta påstående, men det finns preliminära data som tyder på att jod kan hjälpa till att hantera fibrocystisk bröstsjukdom och bröstcancer (26).
9. Kan hjälpa till att desinficera vatten
Jod är känt för att vara ett billigt och effektivt vattendesinfektionsmedel på grund av dess bakteriedödande egenskaper (30). Det kan dock leda till intag av jod som överstiger den dagliga rekommenderade mängden. Detta kan utgöra en risk eftersom överskott av jod kan leda till flera hälsokomplikationer (30). Jod används regelbundet i simbassänger för att rengöra och desinficera vatten.
10. Kan ge skydd mot kärnkraftsutfall
WHO rekommenderar administrering av kaliumjodid (KI) som en profylaktisk åtgärd efter kärnkraftsolyckor (31). Det är en av de säkraste och mest effektiva metoderna för att motverka oavsiktlig radioaktiv exponering under en kärnreaktion (32). Kaliumjodid mättar sköldkörteltransporten och reglerar avsättningen av radioaktivt jod negativt i sköldkörteln. Detta hjälper till att förebygga sköldkörteldysfunktion och sköldkörtelcancer (32).
11. Kan hjälpa till att behandla infektioner
Povidonjod (PVP-I) är ett antiseptiskt och antimikrobiellt medel. Den kan användas för att behandla skär, nötning och mindre brännskador (33). Det rekommenderas faktiskt i WHO: s lista över viktiga läkemedel (34). Det används ofta för att behandla sår (före och efter operation) och hudinfektioner eftersom det har bredspektrum antimikrobiell aktivitet.
Nu när du vet allt om jodens hälsofördelar, låt oss kolla in alla sätt du kan inta det säkert.
Källor till jod
Naturliga jodkällor listas nedan (21):
- Jod finns naturligt i överflöd i tång (kelp, nori, kombu och wakame), räkor och fisk som torsk och tonfisk.
- Mejeriprodukter är en annan rik jodkälla. Inkludera mjölk, ost och yoghurt i din kost för att skörda hälsofördelarna med jod.
- Bröd och spannmålsbaserade spannmål innehåller också jod.
- Grönsaker och frukter är viktiga källor till jod. Jod som finns i jorden där de odlas kan spela en viktig roll i deras näringsvärde.
Du kan också ta jod i form av kosttillskott och jodiserat bordssalt (21).
Du kan lära dig mer om jodkällorna och hur du tar med dem i din kost.
Låt oss nu prata om hur mycket jod du behöver konsumera i nästa avsnitt.
Hur mycket jod behöver du?
Mängden jod du behöver äta varje dag beror på din ålder. De genomsnittliga dagliga rekommenderade mängderna listas nedan i mikrogram (mcg) (21).
- Livscens och rekommenderat intag
- Födelse till 6 månader: 110 mcg
- Spädbarn 7-12 månader: 130 mcg
- Barn 1-8 år: 90 mcg
- Barn 9-13 år: 120 mcg
- Tonåringar 14-18 år: 150 mcg
- Vuxna: 150 mcg
- Gravida tonåringar och kvinnor: 220 mcg
- Amning tonåringar och kvinnor: 290 mcg
Kvinnor som är gravida eller ammar behöver extra jod eftersom barnen får jod från sina mödrar, särskilt under de tidiga stadierna av graviditeten. American Thyroid Association och American Academy of Pediatrics rekommenderar att kvinnor som är gravida, planerar att bli gravida eller ammar tar ett dagligt tillskott som innehåller 150 mikrogram jod som kaliumjodid (21).
Generellt är jod säkert vid rekommenderade nivåer. Man bör dock vara försiktig när det tas tillsammans med vissa mediciner som listas i nästa avsnitt.
Finns det en risk för läkemedelsinteraktioner med jod?
- Jodtillskott är kända för att interagera med flera mediciner som M1etimazol / Tapazol (behandlar hypertyreoidism). De flesta läkemedel mot sköldkörteln och intaget av höga doser jod kommer att vara kontraproduktivt. De kan leda till en minskning av produktionen av sköldkörtelhormoner (21).
- Kaliumjodid, när det tas med ACE-hämmare (Benazepril / Lotensin, Lisinopril, Prinivil eller Zestril) som ofta ordineras för högt blodtryck, kan leda till ökade nivåer av kalium i blodomloppet (21).
- Läkemedel som Spironolactone / Aldactone och Amiloride / Midamor - som är kaliumsparande diuretika - kan också öka kaliumnivåerna i kroppen när de interagerar med kaliumjodid (21).
Rådfråga alltid din läkare eller läkare innan du tar jodtillskott.
Jod är ett utmärkt tillskott för sköldkörtelfunktion, men det utgör också risken för vissa biverkningar. Kolla in dem i nästa avsnitt.
Vilka är biverkningarna av jod?
För lite eller för mycket jod kan störa den känsliga balansen i sköldkörtelfunktionen. Förutom störningar i sköldkörteln kan högt jodintag orsaka kräkningar, sveda i munnen, halsen, magen och febern. Du kan också uppleva symtom som svag puls, diarré och illamående (21). Sköldkörtelinflammation, cancer och struma är också manifestationer av jodstatus och sköldkörtelreglering.
Vad är tecken och symtom på jodbrist?
På andra sidan av skalan är jodbrist. Miljöjodbrist är en av de främsta orsakerna till sköldkörtelsjukdomar som struma, kretinism, foster- och spädbarnsdödlighet och ökad kognitiv och neuromotorisk funktionsnedsättning (4), (35). Detta har hanterats genom att genomföra massjodiseringsprogram med framgångsrika resultat (1), (4).
Eftersom jodstatus och sköldkörtelhormonproduktion är korrelerade överlappar också symtomen för jodbrist med hypotyreoidism:
- Svullnad i nacken: Detta är ett vanligt symptom på struma, som orsakas av jodbrist. Låga jodnivåer orsakar att sköldkörtelcellerna förökas i exponentiella hastigheter, vilket orsakar svullnad i nacken.
- Oväntad viktökning: Jodnivåer och sköldkörteln är inblandade i regleringen av ämnesomsättningen. Detta kan leda till viktökning. Men ytterligare studier behövs för att förstå den exakta mekanismen bakom detta (36), (37).
- Trötthet och svaghet: Eftersom sköldkörtelfunktionen är korrelerad med energiförbrukningen kan jodbrist eller hypotyreos orsaka känslor av trötthet, slöhet och trötthet (38).
- Håravfall (38)
- Torr, flagnande hud (38)
- Känns kallare än vanligt (38)
- Förändringar i hjärtfrekvensen (38)
- Problem med att lära sig och komma ihåg (38)
- Problem under graviditeten (38)
- Tunga eller oregelbundna perioder (38)
Så, låt oss svara på den viktigaste frågan.
Vem ska ta jod?
Jod är viktigt för kroppens normala funktion. Jodtillskott bör tas av:
- Kvinnor som är gravida och ammar (21).
- Personer med jodbrist eller hypotyreos (21).
- Människor som bor i områden med jodbrist (21).
- Jodbristade människor som konsumerar alltför stora mängder goitrogener, såsom soja och korsblommiga grönsaker (21).
Jodbrist tidigt i livet försämrar kognition och tillväxt, men jodstatus är också en avgörande faktor för sköldkörtelstörningar hos vuxna. Allvarlig jodbrist orsakar struma och hypotyreos. Både jodbrist och jodöverskott är förknippade med en ökad risk för sköldkörtelstörningar. Ytterligare forskning är motiverad för att verifiera det optimala intervallet för jodintag och för att klargöra effekterna av jodintag på sköldkörtelstörningar.
Vanliga frågor
Är jodtillskott säkra?
Jodtillskott bör tas under medicinsk övervakning. Studier har visat att överskott av jod kan vara skadligt (39).
Hur lång tid tar det att korrigera jodbrist?
Även om det finns begränsad data har människor visat förbättring på tre månader efter att ha tagit jod.
39 källor
Stylecraze har strikta riktlinjer för inköp och bygger på peer-reviewed studier, akademiska forskningsinstitutioner och medicinska föreningar. Vi undviker att använda tertiära referenser. Du kan lära dig mer om hur vi säkerställer att vårt innehåll är korrekt och aktuellt genom att läsa vår redaktionella policy.
Original text
- Choudhry, Hani och Md Nasrullah. "Jodkonsumtion och kognitiv prestanda: Bekräftelse av adekvat konsumtion." Food science & nutrition vol. 6,6 1341-1351. 1 juni 2018, doi: 10.1002 / fsn3.694
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6145226/?report=classic
- Zimmermann, Michael B. och Kristien Boelaert. "Jodbrist och sköldkörtelstörningar." Lancet Diabetes & Endocrinology 3.4 (2015): 286-295.
www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213858714702256
- De Escobar, Gabriella Morreale, María Jesús Obregón och Francisco Escobar Del Rey. "Jodbrist och hjärnans utveckling under den första halvan av graviditeten." Folkhälsanäring 10.12A (2007): 1554-1570.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18053280/
- Woeber, Kenneth A. "Jod- och sköldkörtelsjukdom." De medicinska klinikerna i Nordamerika 75.1 (1991): 169-178.
europepmc.org/article/med/1987441
- Mariotti, Stefano och Paolo Beck-Peccoz. "Fysiologi av hypotalamus-hypofys-sköldkörtelaxeln." Endotext. MDText. com, Inc., 2016.
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278958/
- Chung, Hye Rim. "Jod- och sköldkörtelfunktion." Annaler för pediatrisk endokrinologi och metabolism 19.1 (2014):
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049553/
- Laurberg, Peter, et al. "Jodintag som en avgörande faktor för sköldkörtelstörningar i populationer." Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism 24.1 (2010): 13-27.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20172467/
- Zimmermann, Michael B. ”Forskning om jodbrist och struma under 1800- och tidigt 1900-tal.” Journal of nutrition 138.11 (2008): 2060-2063.
www.researchgate.net/publication/23399680_Research_on_Iodine_Deficiency_and_Goiter_in_the_19th_and_Early_20th_Centuries1
- Kaplan, Michael M., Donald A. Meier och Howard J. Dworkin. "Behandling av hypertyreoidism med radioaktivt jod." Endokrinologi och metabolismkliniker i Nordamerika 27.1 (1998): 205-223.
www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889852905703078
- Rivkees, Scott A. "Hantering av hypertyreos hos barn med tonvikt på användning av radioaktivt jod." Pediatrisk endokrinologisk recension: PER 1 (2003): 212.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16444161/
- Toft, Daniel J. "Radioaktiv jodterapi för hypertyreoidism är förknippad med ökad dödlighet i solitt cancer." Klinisk sköldkörtelologi 31.8 (2019): 326-329.
www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/ct.2019%3B31.326-329
- Stanbury, John Burton, et al. "Jodinducerad hypertyroidism: förekomst och epidemiologi." Sköldkörtel 8.1 (1998): 83-100.
www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.1998.8.83
- Haymart, Megan R., et al. "Användning av radioaktivt jod för sköldkörtelcancer." Jama 306,7 (2011): 721-728.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3352591/
- Bouvet, Clément, et al. "Återbehandling med adjuvant radioaktivt jod förbättrar inte återfallsöverlevnaden hos patienter med differentierad sköldkörtelcancer." Frontiers in Endocrinology 10 (2019): 671.
www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00671/full
- Pineda, JD, et al. "Jod-131-behandling för patienter med sköldkörtelcancer med förhöjt tyroglobulin och negativ diagnostisk genomsökning." Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 80.5 (1995): 1488-1492.
academic.oup.com/jcem/article-abstract/80/5/1488/2650871
- Skeaff, Sheila. (2011). Jodbrist under graviditet: Effekten på neuroutveckling hos barnet. Näringsämnen. 3. 265-73. 10.3390 / nu3020265.
www.researchgate.net/publication/221755969_Iodine_Deficiency_in_Pregnancy_The_Effect_on_Neurodevelopment_in_the_Child
- Mościcka, A och J Gadzinowski. “Wpływ niedoboru jodu w ciazy na rozwój płodu i noworodka”. Ginekologia polska vol. 72,11 (2001): 908-
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11848033/
- Krassas, Gerasimos, et al. "Sköldkörtelsjukdomar under graviditet: ett antal viktiga problem." Hormoner, vol. 14, nr. 1, januari 2015, s. 59–69,
link.springer.com/article/10.1007/BF03401381
- Alexander, Erik K. et al. "2017-riktlinjer från American Thyroid Association för diagnos och hantering av sköldkörtelsjukdom under graviditet och postpartum." Sköldkörteln 27.3 (2017): 315–389.
www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/thy.2016.0457
- Glinoer, Daniel. "Betydelsen av jodnäring under graviditet." Public Health Nutrition, vol. 10, nr. 12A, december 2007, s. 1542–1546
www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/importance-of-iodine-nutrition-during-pregnancy/3059F2795E74FABFFD50E7130F480FAB
- "Kontor för kosttillskott - jod." Nih.Gov, 2017, ods.od.nih.gov/factsheets/iodine-consumer/.
ods.od.nih.gov/factsheets/iodine-consumer/
- Alvarez-Pedrerol, M, et al. "Jodnivåer och sköldkörtelhormoner hos friska gravida kvinnor och deras födelsevikt." European Journal of Endocrinology, vol. 160, nr. 3, mars 2009, s. 423–429
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19114540/
- León, Gemma, et al. ”Maternal sköldkörteldysfunktion under graviditet, för tidig förlossning och födelsevikt. Infancia y Medio Ambiente Cohort, Spanien. ” Pediatric and Perinatal Epidemiology, vol. 29, nr. 2, 7 januari 2015, s. 113–122
onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ppe.12172
- Anees, Mariam, et al. "Effekt av modert jodtillskott på sköldkörtelfunktion och födelseutfall i struma endemiska områden." Current Medical Research and Opinion, vol. 31, nr. 4, 13 februari 2015, s. 667–674
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629792/
- Cobra, Claudine, et al. "Spädbarnsöverlevnad förbättras genom oral jodtillskott." The Journal of Nutrition, vol. 127, nr. 4, 1 april 1997, s. 574–578
academic.oup.com/jn/article/127/4/574/4728729
- Patrick L. Jod: Brist och terapeutiska överväganden. Alternativ MedRev. 2008; 13: 116–127
pdfs.semanticscholar.org/6a65/acf35112a508c3b3193a6dbf168e55d5090f.pdf
- Smyth, Peter PA. "Jodens roll i antioxidantförsvar i sköldkörtel- och bröstsjukdom." Biofaktorer 19.3-4 (2003): 121-130.
iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.5520190304
- Venturi, Sebastiano. "Finns det en roll för jod vid bröstsjukdomar?" The Breast 10.5 (2001): 379-382.
www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960977600902674
- Ghent, WR, et al. "Jodersättning vid fibrocystisk sjukdom i bröstet." Kanadensisk journal för kirurgi. Journal canadien de chirurgie 36.5 (1993): 453-460.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8221402/
- Backer, Howard och Joe Hollowell. ”Användning av jod för desinfektion av vatten: jodtoxicitet och maximalt