Innehållsförteckning:
- Ett kik in i yogas värld
- A. Omfatta yoga-grunderna
- 1. Rätt kläder och accessoarer
- 2. Ät i tid
- 3. Lämna din telefon och skor utanför
- 4. Sluta inte impulsivt
- B. Allt om övningen
- 5. Gör det själv
- 6. Låt dig själv koppla av
- 7. Var uppmärksam på din andning
- 8. Skjut dig själv, men tvinga inte en pose
- 9. Jämför inte
- 10. Yoga kan vara intensiv - men det behöver inte vara
- 11. Du behöver inte vara extremt flexibel
- C. Akta dig och var uppmärksam
- 12. Låt din lärare veta
- 13. Yoga under menstruation och graviditet
Yoga är en så spännande övning. Dess medvetenhet sprids över hela världen som en löpeld. Alla verkar vara extremt nyfikna på att veta hur en övning som innebär stretching kan vara en lösning på så många problem. Om du är en bland dem, här är en guide till vad du bör veta innan du går med i yogaklubben.
I början handlar yoga om att upptäcka den efterfrågade medvetenheten om din kropp både i tid och rum. Oavsett om du antar en inversion, eller om du blir ombedd att vara uppmärksam på en viss rörelse i kroppen, kan det verka besvärligt när du börjar träna. Men överväg att vara öppen för den inlärningskurvan. Det är inte så utmanande som det kan verka - du behöver bara ge det tid. Med hjälp av denna grundläggande guide vet du vad du kan förvänta dig i din allra första klass.
Ett kik in i yogas värld
A. Omfatta yogagrunderna
B. Allt om övningen
C. Akta dig och var medveten om
D. Yogaterminologi
E. Frukterna av yoga
A. Omfatta yoga-grunderna
Dessa pekare förbereder dig med de grunder som du behöver för att gå med i en yogakurs. Att känna till de få grundläggande reglerna ger dig lite självförtroende innan du går in i den kursen.
1. Rätt kläder och accessoarer
Bild: iStock
Yoga behöver inte något snyggt. Allt du behöver är lösa, bekväma kläder som gör att du enkelt kan röra på kroppen. Sträckningen involverar ett fullständigt rörelseområde för dina armar och ben. Därför bör dina kläder vara lösa nog för att möjliggöra rörelse och tillräckligt täta för att undvika pinsamma situationer.
Du kanske också vill investera i en bra yogamatta. Om du är osäker på om du kommer att älska yoga, överväga att köpa en billigare matta tills du är engagerad. När du väl har blivit kär i yoga kan du investera i rätt matta, beroende på vilken yogaform du valde. Vissa yogastudier erbjuder yogamattor gratis eller till en minimal avgift.
2. Ät i tid
Bild: iStock
Det är viktigt att magen och tarmarna är tomma innan du börjar träna. Du måste lämna ett mellanrum på två till fyra timmar mellan din senaste måltid och ditt träningspass. Träning på full mage kan göra dig obekväm.
3. Lämna din telefon och skor utanför
Bild: iStock
Yoga utövas med bara fötter. Det handlar om jordning och ansluta din kropp, därför är skor inte nödvändiga. Lämna dem på stället utanför yogautrymmet.
Yoga kräver att du är närvarande i ögonblicket och är fullt medveten om varje känsla du upplever. En ringande telefon kommer inte bara att distrahera dig utan kommer också att störa dem omkring dig. Slå på telefonen tyst innan du går in i din yogakurs.
4. Sluta inte impulsivt
Bild: iStock
Du kanske älskar idén om yoga, men kan bli besviken när du går med i en lektion. Tappa inte hoppet ännu. Prova minst tre olika studior och stilar av yoga innan du bestämmer dig för att yoga inte är något för dig.
En stor del av övningen beror också på den lärare du valde att vägleda dig genom din yogaresa. Det är faktiskt ett måste att träna yoga under en erfaren tränare. Det är okej om du gillar en lärare mer än den andra. Det är viktigt att få kontakt med och förstå din instruktör.
Tveka aldrig att fråga din lärare eller yogastudio om du behöver klargöra något. Sök och du ska hitta!
Tillbaka till innehållsförteckningen
B. Allt om övningen
Nu när du har fått en glimt av det väsentliga kan det vara en bra idé att veta vad du kan förvänta dig av en klass och vad din inställning till yoga ska vara.
5. Gör det själv
Bild: iStock
Yoga ger dig den mycket krävda pausen. Det är dags för dig själv. Du kanske befinner dig introspektiv och fokuserad på dig som varelse. Du kanske märker detta mer och mer när du fortsätter yogaträningen. Skäm bort det som känns bra och experimentera så att du kan upptäcka något nytt om dig själv varje gång du kommer på mattan. Allas kropp är annorlunda, så gör det som känns bäst för dig.
6. Låt dig själv koppla av
Bild: iStock
Det är tråkigt att vi i vårt liv och rörelse betraktar avkoppling som en lyx. Vila och koppla av är nödvändigt. Att skapa den zen eller balans i livet är viktigt. Yoga hjälper till att frigöra fångad stress och får dig att slappna av.
Ta dig också tid att vila mellan ställningarna om du känner behov. Om du känner att en hållning blir för intensiv, och din kropp längtar efter en paus, anta Balasana eller Child's Pose. Lyssna på din kropp.
7. Var uppmärksam på din andning
Bild: iStock
Hållningarna och andningen går hand i hand. Det är absolut nödvändigt att fokusera på andningen och samordna rörelserna varje gång du andas in och andas ut. Andning hjälper dig att fokusera ditt sinne och slappna av i kroppen. Kom ihåg att du kommer att kunna utvecklas bättre när du är medveten om din andning.
8. Skjut dig själv, men tvinga inte en pose
Bild: iStock
Du måste lyssna på din kropp. Även om det är viktigt att driva dig framåt, lyssna på det och sluta omedelbart om din kropp säger nej. Yoga handlar om att frigöra sig från hämningar och inte gå igenom smärta. Du måste också gradvis utvecklas. Du kanske inte uppnår en pose helt, men du kan arbeta i den riktningen. Det är viktigt att göra varje pose med integritet och avsikt, vilket bygger karaktär från mattan och i det dagliga livet.
Varje pose har en modifiering och framsteg. Om du inte får den aktuella hållningen rätt, behöver du inte gå vidare till nästa steg.
Kom också ihåg att skada är verklighet, och det händer i yoga. Följ lärarens vägledning, lyssna på din kropp och minimera eventuella risker.
9. Jämför inte
Bild: iStock
Jämför dig aldrig med dina medutövare. Yoga är en icke-konkurrensutsatt praxis. Var bara medveten om dina egna förmågor.
Yoga kan göras av nästan vem som helst oavsett ålder, kondition, hälsa etc. Det är viktigt att förstå att yoga är en resa och inte en destination. Det handlar om förening av sinne, kropp och ande. Koncentrera dig om det och inte på vad eller hur personen bredvid dig presterar.
10. Yoga kan vara intensiv - men det behöver inte vara
Bild: iStock
Det finns olika typer av människor runt omkring, och medan vissa gillar att träningen är snabb och intensiv, andra tycker om en smidig, långsam segling av träning. Yoga är en uppsättning sträckor, och beroende på vad du vill kan du välja snabbare Bikram Yoga, Hot Yoga, Vinyasa eller Ashtanga Yoga, eller de långsammare Yin Yoga, Iyengar Yoga eller Kundalini Yoga formerna. Oavsett vad du väljer förmånerna förblir desamma. Yoga har något för alla! Lite forskning och du hittar ditt kall.
11. Du behöver inte vara extremt flexibel
Bild: iStock
Du kanske undviker tanken på yoga, helt enkelt för att du inte är stark eller flexibel och inte ens kan tänka dig att göra Ashtavakrasana, eller vad det än är som din granne kan.
Medan du går med i en yogakurs för att bli stark och flexibel är det inte en förutsättning. Ingen tittar på dig!
Du måste också komma ihåg att yoga inte handlar om visuella utseenden. En typisk yogastudio kanske inte har speglar. Detta beror på att fokus bör vara på din sträcka och hur du känner, och inte på hur du ser ut.
Tillbaka till innehållsförteckningen
C. Akta dig och var uppmärksam
Det här är några försiktighetspunkter. Var tydlig och transparent om alla frågor i början. Bara om din instruktör känner till dina problem i förväg kan de hjälpa dig och vägleda dig.
12. Låt din lärare veta
Bild: iStock
Informera din instruktör om dina skador och sjukdomar för att se till att du har en säker praxis. Om du har högt blodtryck, hjärtsjukdomar eller yrsel, måste din lärare veta. Dessa sjukdomar kan vara kontraindicerade och din guide kan ändra en viss asana om den inte är avsedd för dig.
Eftersom du är ny i övningen kan sträckningen få din kropp att reagera på vissa sätt. Lägg märke till hur din kropp känns. Om något känns mycket för dig, låt din instruktör veta. Annars kan du försiktigt märka att din kropp öppnas i områden som inte har varit öppna tidigare!
13. Yoga under menstruation och graviditet
Bild: iStock
Under din menstruationscykel rekommenderas att undvika inversioner.
Om du är gravid och vill börja yoga, kontakta din läkare först. Tänk på prenatalklasser. Om du redan har tränat yoga, meddela din instruktör när din graviditet är bekräftad. Hon / han kan ändra vissa ställningar för att göra din träning bekväm. Meditation och avslappningstekniker är högt