Innehållsförteckning:
- 20 möjliga orsaker till att du känner dig hungrig hela tiden
- 1. Du förbrukar för många kolhydrater
- 2. Du äter enligt kalorier och inte näring
- 3. Du är stressad eller deprimerad
- 4. Du är törstig
- 5. Du tittar på mat
- 6. Du har hypertyreoidism
- 7. Du konsumerar mindre protein
- 8. Din diet saknar kostfiber
- 9. Du undviker att konsumera hälsosamma fetter
- 10. Du distraheras när du äter
- 11. Du är Leptinresistent
- 12. Du visar tecken på diabetes
- 13. Du hoppar över måltider
- 14. Du får inte tillräckligt med sömn
- 15. Du är gravid
- 16. Du är extremt överviktig
- 17. Du dricker mycket alkohol
- 18. Du äter snabbt
- 19. Du övertränar
- 20. Du använder vissa läkemedel
Hunger är din hjärns sätt att berätta att du ska äta för att generera användbar energi. Men om magen morrar även efter en enorm måltid, är något helt klart fel. Hunger är ett bra tecken på hälsosam ämnesomsättning, men att känna sig hungrig ofta och beta hela tiden är inte bra. Dr Susan Peirce Thompson, författaren till NY Times bästsäljare, Bright Line Eating , kallar denna typ av hunger "omättlig hunger." Och det finns anledningar till att du och andra lider av det. Bläddra ner och ta reda på varför du känner dig hungrig hela tiden och lösningarna för att hantera detta irriterande pinsamma problem. Svep uppåt!
20 möjliga orsaker till att du känner dig hungrig hela tiden
1. Du förbrukar för många kolhydrater
Shutterstock
Jag säger inte att alla kolhydrater är dåliga. Men enkla kolhydrater som mjöl och raffinerat socker är dåliga för din hälsa. Och anledningen till att du känner dig hungrig även efter att ha konsumerat sockerladdad mat och raffinerade kolhydrater är att enkla kolhydrater smälts och absorberas snabbt av matsmältningssystemet. Som ett resultat känns magen tom efter att du har ätit och du börjar känna dig hungrig igen. När mat tar tid att smälta och absorberas blir du mättad. Så det bästa sättet att hantera detta är att helt undvika att konsumera enkla kolhydrater och fokusera på att äta hälsosam och närande mat. Kolla in punkterna 7,8 och 9 för att veta vad du ska äta. Men ignorera inte följande viktiga punkt.
2. Du äter enligt kalorier och inte näring
Jag tror att vi alla har gjort oss skyldiga till att göra det någon gång i våra liv. Låt mig ge dig ett exempel. Diet soda innehåller 0 kalorier. Och du dricker det och tror att du inte konsumerar några kalorier. Det är sant, men det är inte hela sanningen. Många skräpmat innehåller låga kalorier, men de har inget näringsvärde, vilket innebär att de inte innehåller några väsentliga näringsämnen. Och när det saknas näringsämnen i kroppen, signalerar hjärnan dig att äta. Så att räkna kalorier är inte det mest effektiva sättet att bestämma vad man ska äta. En kopp färskpressad fruktjuice är bättre än diet soda.
3. Du är stressad eller deprimerad
Shutterstock
Att vara stressad eller deprimerad dränerar. Och när du är orolig / stressad / deprimerad är kortisolnivåerna ständigt höga i din kropp. Detta uppmanar dig att äta ofta för att må bättre. En påse chips, ett badkar med glass, en skål med nachos eller ostnuggor är "tröstande" livsmedel som kommer att göra dig väldigt obekväm senare. Det bästa sättet att hantera denna typ av stressrespons är att leta efter den verkliga lösningen på det aktuella problemet. Om det behövs, prata med någon du litar på eller en helt främling för att få bort de negativa känslorna. Eftersom det är omöjligt att ta hand om en yttre situation när du inte har det bra inuti.
4. Du är törstig
Detta är faktiskt en anledning till att många människor ständigt känner sig hungriga. Dehydrering kan röra sig med dina hjärnsignaler. Och istället för att dricka vatten söker du efter mer mat i kylen och köksskåpen. Drick bara vatten, och säkert kommer du att sluta känna dig hungrig. I själva verket drick 500 ml vatten direkt efter att du vaknat. Fortsätt sedan dricka 1-2 koppar vatten var 1-2 timme. Gör detoxdrycker och bär dem till jobbet eller skolan och sätt en påminnelse. Alla dina hud-, hår-, nagel- och viktproblem tas endast om du gör det.
5. Du tittar på mat
Shutterstock
Japp. Du läste rätt. Jag kan säga detta från min personliga erfarenhet att se bilder på mat eller titta på matlagningsshow på YouTube eller TV kan stimulera din hjärna att signalera din kropp att längta efter mer mat. Du måste antingen vara superstark mentalt för att inte lockas av de utsökta matarna eller behöva stoppa eller begränsa din tid på sociala medier eller TV. Det senare alternativet verkar mer praktiskt och genomförbart.
6. Du har hypertyreoidism
Du kanske lider av hypertyreos, vilket gör att du känner dig hungrig hela tiden. Denna hormonella störning orsakar olika problem relaterade till fetma och hälsa, särskilt för kvinnor. Så få dina sköldkörtelnivåer kontrollerade och ändra din livsstil genom att äta hälsosamt och träna regelbundet.
7. Du konsumerar mindre protein
Shutterstock
Visste du att du borde ha en proteinkälla vid varje måltid du äter hela dagen? Det beror på att proteiner är byggstenarna i din kropp. Ditt hår, hormoner, enzymer och cellmembran är alla gjorda av protein. Och de bryts hela tiden ner på grund av slitage och en förändring av energin. Så om du inte fyller på proteinereserverna i din kropp kommer du att känna dig svag och hungrig hela tiden. Proteiner tar längre tid att smälta (till skillnad från raffinerade kolhydrater) och öka dina mättnadsnivåer. Konsumera fisk, svamp, kycklingbröst, malt kalkon, bönor och baljväxter, tofu och broccoli för att uppfylla kroppens proteinkrav.
8. Din diet saknar kostfiber
Om enkla kolhydrater är din fiende, är kostfiber eller komplexa kolhydrater din bästa vän. Det beror på att komplexa kolhydrater tar längre tid att smälta eftersom de bildar ett gelskikt i magen, vilket saktar ner övergången av mat genom matsmältningssystemet. Detta resulterar i ökade mättnadsnivåer. Så, dike de raffinerade kolhydraterna och konsumera frukt, grönsaker, nötter, baljväxter och fullkorn.
9. Du undviker att konsumera hälsosamma fetter
Shutterstock
Liksom kolhydrater är inte alla fetter dåliga. I själva verket är goda fetter en integrerad del av cellmembranstrukturen, minskar inflammation i kroppen och hunger och hjälper olika kroppsfunktioner. Så undvik inte fetter helt. Konsumera hälsosamma eller bra fetter som olivolja, avokadoolja, avokado, linfrön, solrosfrön, valnötter, mandlar, pekannötter, pistaschmandlar och ghee.
10. Du distraheras när du äter
Det finns två typer av distraktioner - dåligt och bra. Att inte vara uppmärksam på vad du äter är en dålig distraktion. När du konsumeras av sociala medier, e-post, arbete hemifrån / kafé, TV eller ett problem, tittar du faktiskt inte på din tallrik för att ge din hjärna den visuella signalen om hur mycket du åt. Som ett resultat börjar du känna dig hungrig igen efter en halvtimme efter avslutad måltid. Så håll alla distraktioner åt sidan och koncentrera dig på din mat.
11. Du är Leptinresistent
Shutterstock
Leptin är ett hormon som utsöndras av fettcellerna och hindrar dig från att äta för mycket. Men när du äter för mycket och samlar mycket fett i kroppen slutar din hjärna att svara på det leptin som utsöndras av fettcellerna och du blir leptinresistent. Så du missar helt signalen att sluta äta och känner dig alltid hungrig. Tala med en läkare för att se om du är leptinresistent och följer en hälsosam livsstil.
12. Du visar tecken på diabetes
Att ständigt känna sig hungrig kan också betyda att din kropp är insulinresistent, vilket är en av orsakerna till diabetes. Insulin är ett hormon som utsöndras av betacellerna i bukspottkörteln och hjälper till att skicka glukos till cellerna, där det omvandlas till användbar energi. När du äter för mycket är insulinnivåerna ständigt höga. Och detta orsakar insulinresistens. Som ett resultat kan glukosmolekylerna inte komma in i cellerna. När det händer är din kropp saknad av energi och din hjärna signalerar dig att äta mer. Och allt du känner hela dagen är hunger som driver dig. Kontrollera med din läkare innan du drar slutsatser. Var inte rädd om du är diabetiker. Följ bara goda matvanor och träna regelbundet.
13. Du hoppar över måltider
Shutterstock
Hoppa över en ointressant träff men inte dina måltider. Många människor hoppar över frukost, lunch eller middag antingen för att de är upptagna eller vill gå ner i vikt. Att hoppa över måltider för att gå ner i vikt fungerar inte. Och om du är super upptagen, har flytande måltider som smoothies / shakes. Det tar 2 minuter att förbereda dem. När du hoppar över måltider, särskilt frukost, går din hjärna och kropp i slöhet och du känner dig trött, trött och stressad. Som ett resultat känner du dig hungrig och äter för mycket.
14. Du får inte tillräckligt med sömn
Sömn är ett naturligt sätt att hjälpa din hjärna, ben och muskler att slappna av och föryngra. Om du inte får tillräckligt med vila och sova stiger stressnivåerna. Detta kan resultera i ett ökat antal skadliga fria syreradikaler. Dessa attackerar cellerna på molekylär nivå och hindrar kroppens grundläggande funktioner, vilket leder till metaboliskt syndrom och sjukdomar. Allt detta gör att du känner dig hungrig och stressad hela tiden. Så få 6-7 timmars sömn eller tillräckligt med sömn så att du inte känner dig irriterad, trött och hungrig 24/7.
15. Du är gravid
Shutterstock
16. Du är extremt överviktig
Att vara extremt överviktig kan också få dig att äta mer. Det beror på att (a) du är leptinresistent, (b) du är insulinresistent, (c) att du lider av metaboliskt syndrom och (d) att du är deprimerad. Allt detta är stressresponser som får dig att äta mer för att må bättre och känna dig mätt. Detta kommer inte att förändras om du inte är fast besluten att börja göra en förändring. Ta hjälp av dina nära och kära, prata med en specialist och planera din viktminskningsresa.
17. Du dricker mycket alkohol
Shutterstock
Att konsumera för mycket alkohol kan också få dig att känna dig hungrig och äta för mycket. När du är lite sur eller full, glömmer du att hålla reda på hur mycket mat du äter. Dessutom uttorkar alkohol dig. Och istället för att dricka vatten tenderar du att äta när du läser fel på hjärnans signaler. Så om du ska på fest ska du äta innan du dricker. Och håll dricksvatten så att du håller dig hydratiserad.
18. Du äter snabbt
Att äta hindrar dig snabbt från att inse hur mycket du faktiskt åt. Och det hindrar din hjärna från att få en visuell ledtråd, vilket i sin tur kan få dig att känna dig hungrig även efter en tung måltid. Ät långsamt och tugga ordentligt för att förhindra att detta händer.
19. Du övertränar
Shutterstock
Överträning av din kropp hindrar dina muskler från att bygga sig ordentligt igen. Som ett resultat ökar inflammationen och stressnivåerna i din kropp och dina energinivåer är alltid låga. När det händer känner du att äta hela tiden för att förstärka dina energinivåer och må bättre känslomässigt. Träna blandat, inklusive konditionsträning och styrketräning. Gör upp till 5-6 timmars träning per vecka och inte mer än så. Om du vill träna i fler timmar, sök professionell hjälp och vägledning.
20. Du använder vissa läkemedel
Vissa mediciner som antidepressiva medel, allergiläkemedel och läkemedel mot anfall kan få dig att bli berserk av hunger. Så om du använder en viss typ av medicin kommer du att vara mer benägen att känna dig hungrig hela tiden.
Det här är de 20 anledningarna som kan få dig att känna dig hungrig hela tiden. Ja, det är lite svårt att kontrollera hunger, men inte om du vet vad som utlöser det. Om du dricker mindre vatten, drick mer av det. Om du lever en stillasittande livsstil, börja vara aktiv. Varje problem har en lösning endast om du letar efter det. Fortsätt och döda denna ständiga hunger med en effektiv motgift. Skål!