Innehållsförteckning:
- Hemoglobin - kortfattat
- 27 Hemoglobinrika livsmedel
- I. Kött
- 1. Lever
- 2. Nötkött
- 3. Kycklingbröst
- II. Skaldjur
- 4. Musslor
- III. Baljväxter
- 5. Sojabönor
- IV. Stärkelse och korn
- 6. Brunt ris
- 7. Hela korn
- V. Frukter
- 8. Torkad frukt
- 9. Jordgubbar
- 10. Katrinplommon
- 11. Äpplen
- 12. Granatäpple
- 13. Soltorkade tomater
- 14. Persimoner
- 15. Mullbär
- 16. vinbär
- 17. Vattenmelon
- VI. Grönsaker
- 18. Tång
- 19. Rödbetor
- 20. Potatis
- 21. Broccoli
- 22. Spenat
- VII. Örter
- 23. Nettle Leaf
- VIII. Andra alternativ
- 24. Ägg
- 25. Pumpafrön
Du vet nog att hemoglobin är viktigt för att din kropp ska fungera. Du kanske också vet att det har något att göra med järn, röda blodkroppar och anemi. Men visste du att det att öka dina hemoglobinnivåer innebär mer än bara att öka ditt järnintag?
Nyfiken? Läs vidare för att veta mer om hemoglobin och varför det är viktigt.
Hemoglobin - kortfattat
Fotokredit: Shutterstock
Produktionen av hemoglobin är avgörande för din kropp, och järn, koppar och vitaminerna B12, B9 (folat) och C spelar en viktig roll. Det är nödvändigt att ha en rätt diet för att upprätthålla en optimal nivå av hemoglobin. För att det ska hända måste du öka ditt intag av livsmedel som hjälper till med syntesen av hemoglobin.
Hemoglobin är ett protein som finns i de röda blodkropparna. Dess viktigaste funktion är att transportera syre från lungorna till alla andra celler, vilket hjälper till att upprätthålla dem.
En låg hemoglobinnivå resulterar i anemi och påverkas av många faktorer. Dåliga matvanor, dålig absorption av de näringsämnen som behövs för produktion av hemoglobin, en ökning av den erforderliga dosen på grund av graviditet, blodförlust och till och med vissa mediciner - de kan alla leda till låga nivåer av hemoglobin (1).
De vanligaste symptomen på lågt hemoglobinantal är trötthet, andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärta. Det kan leda till allvarliga konsekvenser och även påverka ditt kardiovaskulära system (2).
Det var allt du behövde veta om hemoglobin. Låt oss nu titta på de viktigaste livsmedel som kan hjälpa till att öka dina hemoglobinnivåer. Kolla på dem!
27 Hemoglobinrika livsmedel
- Kött
- Skaldjur
- Baljväxter
- Stärkelse och korn
- Frukt
- Grönsaker
- Örter
- Andra alternativ
I. Kött
Bild: Shutterstock
Det är ett välkänt faktum att kött, särskilt rött kött, är en utmärkt järnkälla. Här är de olika typerna av kött som kan hjälpa dig att öka dina hemoglobinnivåer:
1. Lever
Den högsta koncentrationen av järn, vitamin B12 och folat finns i levern. Lammets lever har den högsta mängden vitamin B12, med 100 g innehållande 85,7 mcg. Det är också en betydande källa till folat, järn och C-vitamin med 400 mikrogram, 10,2 mg respektive 13 mg av vardera.
Andra bra källor är lever från nötkött, kalkon och kyckling.
2. Nötkött
Nötkött (utan fett) är en bra järnkälla. Varje 85 gram köttfärs ger 2,1 mg järn.
3. Kycklingbröst
Kycklingbröst är också en bra järnkälla.
Du kan få cirka 0,7 milligram järn från varje 100 gram kycklingbröst.
Tillbaka till innehållsförteckningen
II. Skaldjur
Bild: Shutterstock
Skaldjur, såsom mussla, ostron och kaviar, kan ge mer än ditt dagliga behov av järn och vitamin B12.
4. Musslor
Musslor är den rikaste naturliga järnkällan med 100 gram musslor som innehåller 28 mg järn, 22,1 mg C-vitamin och 98,9 mcg vitamin B12.
Tillbaka till innehållsförteckningen
III. Baljväxter
Bild: Shutterstock
5. Sojabönor
Var 100 gram sojabönor innehåller 15,7 mg järn, 375 mcg folat, 6 mg vitamin C.
Tillbaka till innehållsförteckningen
IV. Stärkelse och korn
Bild: Shutterstock
Stärkelse som riskli, veteklid och havrekli är utmärkta järnkällor. Men de innehåller inte vitamin C eller B12 och är inte en signifikant källa till folat.
Varning: De som diagnostiserats med celiaki bör undvika glutenhaltiga livsmedel (3).
6. Brunt ris
Brunt ris är också ett utmärkt val eftersom det är en bra järnkälla och 100 gram brunt ris innehåller cirka 0,4 milligram järn.
7. Hela korn
Hela korn, som korn, quinoa och havregryn, är också rika på järn. Varje 100 gram av fullkorn innehåller cirka 2,5 milligram järn.
Tillbaka till innehållsförteckningen
V. Frukter
Bild: Shutterstock
C-vitamin är viktigt för absorptionen av järn, vilket ökar dina hemoglobinnivåer. Frukter som apelsiner, citroner, guavor och litchi rekommenderas på grund av deras höga C-vitamininnehåll.
8. Torkad frukt
Torkade aprikoser, russin och dadlar är tillförlitliga källor till järn. Faktum är att 100 gram torr frukt har 0,8 milligram järn. Förutom järn innehåller dessa torra frukter också väsentliga fibrer och vitaminer.
9. Jordgubbar
Dessa fantastiska bär är fördelaktiga för dem med låga hemoglobinnivåer på två sätt - genom att ge järn och genom att öka järnabsorptionen i kroppen.
10. Katrinplommon
Att ha beskärsjuice är också ett effektivt sätt att öka hemoglobinnivåerna. Denna frukt är rik på järn, fiber och C-vitamin som hjälper till att producera RBC (röda blodkroppar).
11. Äpplen
Bild: Shutterstock
Äpplen är rika på järn (och flera andra näringsämnen), vilket gör dem lämpliga för att öka hemoglobinnivåerna. Så har ett äpple idag!
12. Granatäpple
Granatäpple är rikt på järn, kalcium, protein, kolhydrater, fiber och flera andra vitaminer och mineraler. Därför rekommenderas de ofta för personer som har låga hemoglobinnivåer.
13. Soltorkade tomater
Hundra gram soltorkade tomater innehåller upp till 9,1 milligram järn, vilket gör dem viktiga för dem som lider av lågt hemoglobinantal.
14. Persimoner
Dessa orange frukter är en pålitlig källa till järn, C-vitamin, antioxidanter och flera andra näringsämnen.
15. Mullbär
Bild: Shutterstock
Förutom att vara ett hälsosamt och välsmakande matalternativ för personer med diabetes, är mullbär också bra för dem med låga hemoglobinnivåer. I själva verket innehåller 100 gram av denna exotiska frukt cirka 1,8 milligram järn.
16. vinbär
Svarta vinbär är också ett bra sätt att öka RBC-antalet. De är kända för att innehålla cirka 1 till 3 milligram järn per 100 gram, beroende på typ.
17. Vattenmelon
Denna uppfriskande och vattenbaserade frukt tar sig också till listan över de bästa livsmedlen för att öka hemoglobinnivåerna. Detta beror på de höga halterna av järn som finns i den. Det är också rikt på vitamin C, vilket gör järnabsorptionsprocessen bättre och snabbare.
Tillbaka till innehållsförteckningen
VI. Grönsaker
Bild: Shutterstock
Även om det är lätt att hitta grönsaker som är rika på järn, är de inte källor till folat och har inget vitamin B12.
18. Tång
För att öka dina hemoglobinnivåer måste du vända dig till tång, varav 100 g innehåller 28,5 mg järn och 93 mikrogram folat.
19. Rödbetor
Rödbetor rekommenderas ofta för att öka ditt hemoglobin på grund av dess höga folatinnehåll. Det är också en bra källa till vitamin C och järn.
20. Potatis
Bild: Shutterstock
Potatis är rik på järn och C-vitamin, vilket gör dem till ett hemoglobinvänligt livsmedel.
21. Broccoli
Denna avlägsna och smakligare kusin av blomkål innehåller cirka 2,7 milligram järn per 100 gram. Bortsett från detta innehåller broccoli också andra viktiga näringsämnen, såsom magnesium och vitamin A och C.
22. Spenat
Spenat är överlägset det bästa veggie-alternativet för dem som letar efter en hemoglobin-boost. Faktum är att 100 gram av denna lummiga godhet innehåller upp till 4 milligram järn.
Tillbaka till innehållsförteckningen
VII. Örter
Bild: Shutterstock
Örter är ett av de bästa alternativen för att höja hemoglobinnivåerna. Även om kryddor som timjan, persilja, mynta och kummin är rik på järn, är den mängd som vanligtvis konsumeras inte tillräckligt stor för att göra stor skillnad. Men de ger en extra boost till ditt dagliga järnbehov.
23. Nettle Leaf
Denna ört kan spela en mycket viktig roll för att höja dina hemoglobinnivåer. Nettle leaf är rikt på järn, vitamin B och C och flera andra vitaminer som banar väg för ett förbättrat RBC-antal.
Tillbaka till innehållsförteckningen
VIII. Andra alternativ
24. Ägg
Ägg har utsetts som en frukost för mästare av en anledning. Ett enda ägg har cirka 6 gram protein, 0,55 mcg vitamin B12, 22 mcg folat och 0,59 mg järn.
25. Pumpafrön
Bild: Shutterstock
Hands down, den bästa källan till järn. Du kommer att bli förvånad över att veta att 100 gram pumpa- eller chiafrön innehåller cirka 15 milligram järn, dvs. hela 83 procent av det dagliga