Innehållsförteckning:
- Varför är det dåligt att bita naglarna?
- Vad får dig att bita naglarna?
- Hur man slutar bita naglar
- 1. Håll dina naglar korta
- 2. Sätt igång ditt manikyrspel
- 3. Håll koll på utlösarna
- 4. Använd handskar eller nagelklistermärken
- 5. Håll dem upptagna
- 6. Använd Bitter nagellack
- 7. Prova The Gradual Approach
- Experts svar för läsares frågor
- Referenser
Biter du i naglarna varje gång du är stressad eller orolig? Denna besvärliga vana kan inte bara skada dina naglar och tänder utan också göra dig benägen för infektion eftersom bakterier och virus kan passera från dina naglar till din mun och ansikte.
Varför biter folk på naglarna? Vad kan man göra för att stoppa denna vana? Fortsätt läsa för att ta reda på det.
Varför är det dåligt att bita naglarna?
Här är de främsta anledningarna till att du bör sluta bita naglarna (1):
- Det kan få dina naglar att växa tillbaka onormalt. Dina naglar kan förlora sin form när de blir bitna, vilket ger dem ett orimligt utseende.
- Det kan förstöra ditt leende. Det finns en risk att flisas, spricka eller att tänderna går sönder medan du biter naglarna. Med tiden kan nagelbett också orsaka problem med käken.
- Det kan utlösa sjukdomar. Dina händer är inte mindre än en grogrund för bakterier. Dessa bakterier kan förbli perfekt gömda i dina naglar. När du biter i naglarna kan dessa bakterier komma in i kroppen och öka risken för att bli sjuk.
- Social förlägenhet. Nagelbett kan också orsaka begränsningar i socialt beteende eller beteenden som kan behöva göras i närvaro av andra, som att rita och skriva.
- Skador på naglar och omgivande vävnader. Det kan öka risken för en inåtväxande spik och även skada de omgivande vävnaderna.
- Kan leda till tandköttskador. Det kan också leda till tänderotskador, orala infektioner och munskador på grund av risken för skrapning.
Nu vet du varför du ska sluta bita naglarna! Men undrade du någonsin vad som kan orsaka denna konstiga vana? Låt oss ta reda på.
Vad får dig att bita naglarna?
Nagelbett kan vara ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd. Tillfällig nagelbitning är relativt icke-destruktiv. Det kan dock också utvecklas till ett långsiktigt problem.
Okontrollerbar nagelbitt som fortsätter att skada naglarna och dess omgivande vävnader anses vara en groomingstörning. Det kallas ofta som onykofagi eller onykofagi. Detta tillstånd klassificeras som ”en tvångssyndrom och relaterad sjukdom” (2).
Andra möjliga orsaker till nagelbitt är (3):
• Föräldrarna till den drabbade individen har också haft en liknande vana att bita naglar
• Känslomässig eller mental stress
• Nervositet
• Ångest
• Tristess
• Hunger
• Osäkerhet
Hos barn är de flesta fall av nagelbitt ett resultat av ångest eller tristess. Vissa barn tycker också att denna vana är ganska lugnande.
Som du har sett kan ett antal faktorer utlösa vanan med nagelbit. Om du är en kronisk nagelbiter och denna vana har börjat skada dina naglar rekommenderas att du söker medicinsk hjälp för att identifiera den bakomliggande orsaken till ditt tillstånd.
Hur man slutar bita naglar
1. Håll dina naglar korta
Att klippa naglarna korta och hålla dem snygga är ett av de bästa sätten att förhindra nagelbitt (4). När du inte har något att tugga på kommer du att sparka vanan så småningom.
2. Sätt igång ditt manikyrspel
Shutterstock
Skäm bort dig själv och få en fin manikyr gjort. Manikyr kan göra att dina händer och naglar ser attraktiva ut. Det är mindre troligt att du biter i naglarna eftersom du inte vill förstöra manikyren.
3. Håll koll på utlösarna
Ta reda på vad som får dig att bita naglarna. Biter du i naglarna när du är uttråkad? Eller är det vanlig ångest? Studier har visat att människor tillgriper nagelbitt när de är uttråkade, hungriga, nervösa eller stressade (5). Identifiera avtryckaren och hitta sätt att hantera den för att sluta bita naglarna.
4. Använd handskar eller nagelklistermärken
Ett annat sätt att hindra dig från att bita naglarna är att använda ett par handskar eller nagelklistermärken. Även om det här låter dumt, om din mun inte hittar dina naglar, kommer det att vara mycket mindre frestad att bita dem.
5. Håll dem upptagna
Shutterstock
Ja, att hålla händerna och munnen upptagen kan göra tricket. Varje gång du blir frestad att bita i naglarna, ta tag i en stressboll eller tuggummi. Du kommer inte att kunna bita naglarna om dina händer och / eller mun redan är upptagna!
6. Använd Bitter nagellack
Appliceringen av bittersmakande nagellack är ett gammalt trick för att förhindra nagelbitt (6).
7. Prova The Gradual Approach
Du kan inte sluta bita naglarna över natten. Det är en gradvis process. Sluta bita en nagel åt gången, säg miniatyren och sträck den sedan ut till de andra fingrarna en efter en tills du slutar bita alla naglar gradvis.
Prova någon eller en kombination av ovanstående tips för att se vilken som fungerar bäst för dig. Känner du till några andra tips och hack som kan hjälpa till att sluta bita naglarna? Dela dina tips och feedback med oss i kommentarfältet nedan.
Experts svar för läsares frågor
Att bita naglarna är en psykisk störning?
Enligt den 5: e upplagan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders klassificeras långvarig nagelbitvanor eller onykofagi som "en tvångssyndrom och relaterad sjukdom." Emellertid kan nagelbett också vara en tillfällig vana.
Hur lång tid tar det att bryta en vana?
Det kan ta ungefär 3 veckor eller 21 dagar med konsekvent ansträngning att skapa en vana. Och det tar ännu längre tid att bryta en befintlig.
Referenser
- "Nagelbitning; Etiologi, konsekvenser och hantering ”Iranian Journal of Medical Sciences, US National Library of Medicine.
- "Lithium Treatment of Chronic Nail Biting" Primary Care Companion for CNS Disorders, US National Library of Medicine.
- "Nail Biting" Clinical Pediatrics. US National Library of Medicine.
- "Effektiviteten hos ett förebyggande program för nagelbitt bland grundskolelever." Journal for Specialists in Pediatric Nursing, US National Library of Medicine.
- "Onykofagi (nagelbit), ångest och otillåten behandling." Indian Journal of Dental Research, US National Library of Medicine.
- ”New Approach to Managing Onychophagia” Fallrapporter inom tandvård, US National Library of Medicine.