Innehållsförteckning:
- Alfalfa näringsfakta
- Hälsofördelar med Alfalfa
- 1. Kan hjälpa till att sänka kolesterolet
- 2. Kan hjälpa till att kontrollera blodsockernivån
- 3. Kan hjälpa till att lindra symtomen på klimakteriet
- 4. Kan hjälpa till att minska cellskador
- 5. Kan behandla problem med njurar, urinblåsor och prostata
- 6. Kan hjälpa till att lindra astma
- 7. Kan hjälpa till att behandla artros och reumatoid artrit
- 8. Kan behandla leverskador
- 9. Kan behandla upprörd mage
- 10. Kan hjälpa till med viktminskning
- Vilka är fördelarna med Alfalfa för huden?
- 11. Kan fungera som rengöringsmedel
- 12. Kan förhindra torr hud
- Vilka är fördelarna med Alfalfa för hår?
- 13. Kan erbjuda protein
- 14. Kan erbjuda vitaminer
- 15. Kan erbjuda mineraler
- 16. Kan erbjuda kiseldioxid
- Dosering och försiktighetsåtgärder
- Dosering
- Försiktighetsåtgärder
- Vilka är biverkningarna av Alfalfa?
- Hur man använder Alfalfa
- Slutsats
- Experts svar för läsares frågor
- 21 källor
Alfalfa ( Medicago sativa ) används i Ayurveda i århundraden som ett effektivt läkemedel mot artrit och matsmältnings- och mag-tarmproblem. Den är rik på vitaminer, mineraler och vissa bioaktiva föreningar som erbjuder flera fördelar. Denna medicinska ört kan tas som ett tillskott eller i form av torkade löv, frön och groddar.
Alfalfa har antioxidant-, diuretikum- och cerebroskyddande egenskaper. Det kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna, förbättra den metaboliska hälsan och lindra klimakteriet.
I den här artikeln har vi diskuterat alfalfa i detalj; vi har pratat om dess näringsprofil, fördelar och de potentiella biverkningar det kan orsaka. Bläddra ner för att veta mer.
Alfalfa näringsfakta
Alfalfa innehåller lite kalorier. Den är rik på vitaminer, aminosyror och fiber. Det konsumeras vanligtvis som groddar eller som ett örttillskott.
Alfalfa innehåller vitamin K och C, folat, mangan, koppar, riboflavin, magnesium och järn (1).
- K-vitamin: 10. 1 mcg
- Folat: 11,9 mcg
- C-vitamin: 2,7 mg
- Järn: 0,3 mg
- Koppar: 0,1 mg
- Mangan: 0,1 mg
- Magnesium: 0,1 mg
- Riboflavin: 0,042 mg
En kopp alfalfa-groddar innehåller 1,32 gram protein och 0,7 gram kolhydrater. Groddarna har också bioaktiva växtföreningar, såsom saponiner, folsyra, fytoöstrogener, flavonoider och alkaloider (2). Alla dessa näringsämnen erbjuder vissa hälsofördelar.
Hälsofördelar med Alfalfa
1. Kan hjälpa till att sänka kolesterolet
Alfalfa är rik på växtföreningar som kallas saponiner. Dessa kan hjälpa till att minska serumkolesterolnivåerna genom att binda gallsalter med kolesterol i kroppen.
En studie på apor visade att saponiner i alfalfa minskade kolesterolprocenten i blodet (3). Långtidsstudier behövs dock för att förstå denna fördel för människor.
En annan studie utförd på 15 patienter med hyperlipoproteinemi fann att att äta 40 g värmepreparerade alfalfa-frön i åtta veckor hjälpte till att sänka totalt kolesterol och dåligt lågdensitetslipoprotein (LDL) (4).
2. Kan hjälpa till att kontrollera blodsockernivån
De anti-diabetiska och diuretiska egenskaperna hos alfalfa håller de spikande sockernivåerna under kontroll. En studie utförd av Cairo University visade att alfalfa-groddar minskade de höga glukosnivåerna hos diabetiska djur (5).
Alfalfa är en traditionell växt som används för att behandla diabetes. En mössstudie utförd av University of Ulster visar att alfalfa har antihyperglykemiska, insulinliknande och insulinfrisättande egenskaper som kan hjälpa till att behandla diabetes. Groddarna kan också förbättra den metaboliska hälsan (6). Det krävs dock fler studier för att observera liknande fördelar hos människor.
3. Kan hjälpa till att lindra symtomen på klimakteriet
Alfalfa är rik på fytoöstrogener som kan användas för att motverka symtomen på klimakteriet. Dessa liknar kemiskt östrogenhormonet och finns i två typer, nämligen alfalfa-kumestrol och genistein (7).
En studie utförd av University of Siena på 30 kvinnor i klimakteriet visade att en viss produkt baserad på lucernextrakt kunde behandla klimakteriebesvär som värmevallningar, vaginal torrhet och nattliga svettningar (8).
En annan studie utförd av Beckman Research Institute på överlevande av bröstcancer visade att användare av alfalfa var mindre benägna att få sömnstörningar (9).
4. Kan hjälpa till att minska cellskador
Antioxidanteffekterna av alfalfa kan bidra till att minska cellskador orsakade av fria radikaler. Det kan vara ett effektivt botemedel mot störningar i samband med centrala nervsystemet (CNS), hjärta och metabolism. Alfalfa är en utmärkt förening med antioxidativa egenskaper som kan minska cellskador orsakade av nanopartiklar av järnoxid (10).
En studie utförd av LR Institute of Pharmacy fann att alfalfa kan ha cerebroprotective egenskaper. Dessa, tillsammans med dess antioxidativa egenskaper, hjälper till att minska risken för cerebral ischemi (stroke) (11).
En råttstudie säger att alfalfa kan ha en antioxidant effekt mot koltetrakloridinducerad oxidativ stress och leverskada (12). Fler mänskliga studier krävs för att förstå denna fördel med lucerne.
5. Kan behandla problem med njurar, urinblåsor och prostata
De diuretiska egenskaperna hos alfalfa kan hjälpa till att lindra njursten och lindra problem relaterade till urinblåsan och prostata. Vissa undersökningar hävdar att alfalfa-avkok kan vara till nytta vid behandling av njursten (13). Det finns dock begränsad forskning för att stödja dessa påståenden. Vi behöver mer bevis i detta avseende.
6. Kan hjälpa till att lindra astma
Alfalfa användes traditionellt för att behandla andningsbesvär som astma (14). Det krävs dock mer långsiktig forskning med fokus på lucernens anti-astmatiska effekt.
7. Kan hjälpa till att behandla artros och reumatoid artrit
Pektiska polysackarider extraherade från alfalfa-stjälkar befanns ha antiinflammatoriska egenskaper. Dessa kan hjälpa till vid behandling av artros och reumatoid artrit (15).
I en annan studie befanns etylacetatextrakten av alfalfa undertrycka produktionen av proinflammatoriska cytokiner. Dessa kan hjälpa till att behandla inflammatoriska problem hos möss (16).
Det krävs dock fler studier för att förstå detta fenomen på molekylär nivå hos människor.
8. Kan behandla leverskador
Alfalfa-extrakt visade sig hjälpa till att rekonstruera skadad lever. Frisättningen av leverenzymer i blodet kan vara en orsak till leverskador. Oral administrering av lucernextrakt (250 mg / kg) visade sig minska leverenzymkoncentrationen i blodet (17).
9. Kan behandla upprörd mage
Anekdotiska bevis tyder på att kostfiber i alfalfa kan hjälpa till att behandla flera matsmältningsproblem. Några av dessa kan innefatta förstoppning, uppblåsthet, gastrit och illamående. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att bevisa detta påstående.
10. Kan hjälpa till med viktminskning
Fibern i alfalfa-groddar kan hjälpa till med viktminskning. Det kan hålla en mättad och främja hälsosam viktminskning i kombination med regelbunden träning och ordentlig vila. Direkt forskning saknas dock i denna aspekt.
I följande avsnitt kommer vi att undersöka hur lucerne kan gynna din hud. Ingen av dessa fördelar har stödts av vetenskapliga bevis. Använd därför alfalfa för hudens hälsa först efter att ha kontaktat din läkare.
Vilka är fördelarna med Alfalfa för huden?
11. Kan fungera som rengöringsmedel
Klorofyllen i alfalfa kan hjälpa till att rengöra huden.
12. Kan förhindra torr hud
Vitamin A i alfalfa kan hjälpa till att behandla torr hud. Näringsämnet kan också förbättra hudfärg och hudstruktur. Alfalfa kan också hjälpa till att underhålla och bygga hud.
Anekdotiska bevis tyder på att alfalfa också kan främja hårets hälsa.
Vilka är fördelarna med Alfalfa för hår?
Vitaminerna B1 och B6 i alfalfa kan främja hårets hälsa. Här är de andra näringsämnena i alfalfa som kan gynna håret.
13. Kan erbjuda protein
Proteinet i lucern kan främja hårväxt. Att inkludera korn, frön och groddar av alfalfa i din kost kan ge dig tillräckligt med protein som behövs för friskt hår.
14. Kan erbjuda vitaminer
Alfalfa innehåller vitaminerna B1, B6 och C som kan främja hårets hälsa. C-vitamin, särskilt, bekämpar skador på fria radikaler och kan hjälpa till att sakta ner det därtill hörande håravfallet (18). Näringsämnet kan också hjälpa till att förbättra blodcirkulationen i hårbotten och hårsäckarna.
15. Kan erbjuda mineraler
Alfalfa innehåller flera mineraler, såsom kalcium, järn och zink. Dessa kan hjälpa till att sakta ner håravfallet. Zink är känt för att stimulera hårväxt (18). Järnbrist är också en av orsakerna till håravfall (18).
16. Kan erbjuda kiseldioxid
Kiseldioxid i alfalfa kan sakta ner håravfallsprocessen. Det kan också hjälpa till att förebygga skallighet.
Några fördelar med lucern är ännu inte studerade. Du kan dock fortsätta och inkludera groddarna i din kost. Men innan du gör det är det viktigt att veta om deras ideala dosering och säkerhet.
Dosering och försiktighetsåtgärder
Dosering
Dosen av alfalfa-groddar för regelbunden användning identifieras inte specifikt. Kontakta din läkare. För dem med höga kolesterolnivåer kan 40 gram alfalfa-frön som tas tre gånger om dagen hjälpa (4). Alfalfa kan också användas i form av ansträngt te eller tinktur.
Försiktighetsåtgärder
Alfalfa groddar kan orsaka livsmedelsburna sjukdomar. Att förbereda och förvara groddarna på lämpligt sätt kan förhindra detta.
Groddar bör odlas och förvaras på ett säkert ställe. Förvara dem i kylskåp vid 40oF eller lägre för att undvika bakteriell kontaminering.
Även om alfalfa i allmänhet är säkert för konsumtion, har det några biverkningar som du måste tänka på.
Vilka är biverkningarna av Alfalfa?
Alfalfa är möjligen säker för de flesta. Konsumtion av alfalfa-frön på lång sikt kan dock orsaka några negativa effekter hos gravida kvinnor, de med autoimmuna tillstånd och de som tar mediciner. Därför är det viktigt att konsultera en läkare.
- Kan orsaka problem under graviditeten
Intag av luserntillskott i överskott under graviditeten kan orsaka negativa effekter. Alfalfa fungerar liknande östrogenhormonet och kan orsaka problem. Intag av alfalfa kan också främja menstruationen. Det finns dock begränsad forskning i detta avseende.
- Kan förvärra autoimmuna sjukdomar
Långvarig användning av alfalfa kan stimulera det autoimmuna systemet och förvärra autoimmuna sjukdomar. Alfalfafrön innehåller L-kanavanin, en aminosyra som kan utlösa systemisk lupus erythematosus (en autoimmun sjukdom) (19).
Personer med andra autoimmuna sjukdomar, såsom multipel skleros, bör undvika konsumtion av alfalfa.
Enligt Food and Drug Administration borde personer med nedsatt immunförsvar undvika intag av lucern. Detta beror på möjlig förorening av groddarna i vissa delar (20). Groddar kan i allmänhet vara förorenade av bakterier (21).
- Kan interagera med droger
Alfalfa är rik på vitamin K som är ansvarig för blodproppar. Människor som använder blodförtunnande läkemedel, som warfarin, bör undvika att ta lucerne (22).
Även om biverkningarna verkar svåra, kan användning av alfalfa på rätt sätt minimera risken.
Hur man använder Alfalfa
- Alfalfa Sprouts
Du kan lägga till färska alfalfa-groddar i sallader eller soppor. Dessa kan enkelt gro hemma (även om de tar 5 till 6 dagar). Här är proceduren:
- Tillsätt 2 matskedar alfalfafrön i en skål och täck dem med 2-3 gånger mängden kallt vatten.
- Låt dem suga över natten.
- Töm och skölj groddarna väl med kallt vatten. Ta bort så mycket vatten som möjligt.
- Förvara groddarna i direkt solljus och vid rumstemperatur i 3 dagar. Skölj och töm dem ordentligt var 8-12 timmar.
- På dag 4 flytta groddarna till ett område med indirekt solljus för att underlätta fotosyntes.
- På dag 5 eller 6 är dina groddar redo att äta.
- Örtte
Du kan göra alfalfa örtte genom att använda lika stora delar av alfalfa, pepparmynta och hallonblad. Tillsätt 1 matsked teblandning till 8 uns kokande vatten. Låt denna blandning branta i minst 5 minuter innan du serverar den. Detta örtte är också användbart vid omvårdnad.
- Multi-vitamintinktur
Alfalfa multi-vitamin tinktur är lätt att administrera och ett säkert alternativ för både barn och vuxna. Processen att göra en tinktur liknar den för te. I fallet med tinkturen är dock brotttiden nästan 3 veckor eller mer. En liten droppe av tinkturen räcker för fördelarna.
- Flytande klorofyll
Flytande klorofyll är en koncentrerad flytande form av klorofylliner från den färska alfalfa-växten. Den är rik på näringsämnen och har avgiftande och renande egenskaper.
Att köpa alfalfafrön från ansedda tillverkare och odla dem i säkra och varmare temperaturer är det säkraste.
Slutsats
Alfalfa är en medicinalväxt med många fördelar. Det sägs ha många näringsämnen och antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper. Det kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och hjälpa till med diabetesbehandling.
Långtidsintag av alfalfa kan dock orsaka biverkningar hos vissa människor. Individer som är under blodförtunnande medicinering eller har en autoimmun sjukdom bör undvika intag av lucern.
Experts svar för läsares frågor
Kan människor äta lucernehö?
Nej, människor kan inte äta alfalfahö. Men alfalfa i sin spirade form kan ätas av människor i smörgåsar och sallader.
Har alfalfa jod?
Nej, alfalfa innehåller inte jod.
Vad är pH hos alfalfa?
PH hos alfalfa är mellan 6,5-7,0.
Innehåller alfalfa gluten?
Nej, alfalfa gräs innehåller inte gluten.
Innehåller lucern selen?
Ja, alfalfa innehåller 0,2 mcg selen (1).
Är alfalfa bra för sköldkörteln?
Alfalfa kan i vissa fall utlösa autoimmuna sjukdomar. Hypotyreoidism är en sådan sjukdom. De med tillståndet måste rådfråga sin läkare innan de tar alfalfa. Det finns otillräcklig information för att veta om alfalfa kan hjälpa sköldkörteln.
Vad är skillnaden mellan alfalfa och klöver?
Klöver kan växa i jordar med mycket lågt pH och innehåller mer PPO (polyfenoloxidas) än alfalfa. Emellertid är dess livslängd och avkastningspotential lägre än alfalfa.
21 källor
Stylecraze har strikta riktlinjer för inköp och bygger på peer-reviewed studier, akademiska forskningsinstitutioner och medicinska föreningar. Vi undviker att använda tertiära referenser. Du kan lära dig mer om hur vi säkerställer att vårt innehåll är korrekt och aktuellt genom att läsa vår redaktionella policy.-
- Alfalfafrön, grodd, rå, FoodData Central.
fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168384/ näringsämnen
- Bora KS, Sharma A. Fytokemisk och farmakologisk potential för Medicago sativa: en översyn. Pharm Biol. 2011; 49 (2): 211–220.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20969516
- Malinow, MR et al. ”Kolesterol och gallsyrbalans i Macaca fascicularis. Effekter av alfalfa-saponiner. ” The Journal of clinical study vol. 67,1 (1981): 156-62.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC371583/
- Mölgaard J, von Schenck H, Olsson AG. Alfalfafrön sänker koncentrationer av lipoproteinkolesterol och apolipoprotein B med låg densitet hos patienter med typ II hyperlipoproteinemi. Åderförkalkning. 1987; 65 (1-2): 173–179.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3606731
- Seida A, El-Hefnawy H, Abou-Hussein D, Mokhtar FA, Abdel-Naim A. Utvärdering av Medicago sativa L. groddar som antihyperlipidemiskt och antihyperglykemiskt medel. Pak J Pharm Sci. 2015; 28 (6): 2061–2074.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26639479
- Grå AM, Flatt PR. Bukspottkörteln och extra bukspottkörteln effekter av den traditionella diabeteväxten, Medicago sativa (lucerne). Br J Nutr. 1997; 78 (2): 325–334.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9301421
- Poluzzi, Elisabetta et al. "Fytoöstrogener i postmenopausen: den senaste tekniken ur ett kemiskt, farmakologiskt och regulatoriskt perspektiv." Aktuell medicinsk kemi vol. 21,4 (2014): 417-36.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963458/
- De Leo V, Lanzetta D, Cazzavacca R, Morgante G. Trattamento dei disturbi neurovegetativi della donna in menopausa con un preparato fitoterapico. Minerva Ginecol. 1998; 50 (5): 207–211.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9677811-treatment-of-neurovegetative- menopausal-symptoms-with-a-phytotherapeutic-agent/
- Ma H, Sullivan-Halley J, Smith AW, et al. Östrogena botaniska tillskott, hälsorelaterad livskvalitet, trötthet och hormonrelaterade symtom hos överlevande bröstcancer: en HEAL-studierapport. BMC komplement Alternativ Med. 2011; 11: 109. Publicerad 8. november 2011
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22067368-estrogenic-botanical-supplements-health-related-quality-of-life- fatigue-and- hormone- related-symptoms-in- breast -cancer-överlevande-en-läka-studie-rapport /
- Sadeghi L, Tanwir F, Yousefi Babadi V. Antioxidanteffekter av alfalfa kan förbättra nanopartikelskador på järnoxid: Invivo- och invitro-studier. Regul Toxicol Pharmacol. 2016; 81: 39–46.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445214-antioxidant-effekter-av-alfalfa-can-improve-iron-oxide-nanoparticle-damage-invivo-and-invitro-studies/
- Bora KS, Sharma A. Utvärdering av antioxidant och cerebroprotective effekt av Medicago sativa Linn. mot Ischemia och Reperfusion Insult. Evid Based Complement Alternativ Med. 2011; 2011: 792167.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21785631-evaluation-of-antioxidant-and-cerebroprotective-effect-of-medicago-sativa-linn-again--ischemia-and-reperfusion-insult/
- Al-Dosari MS. In vitro och in vivo antioxidantaktivitet av alfalfa (Medicago sativa L.) på koltetraklorid berusade råttor. Am J Chin Med. 2012; 40 (4): 779–793.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22809031-in-vitro-and-in-vivo-antioxidant-activity-of-alfalfa-medicago-sativa-l-on-carbon-tetrachloride-intoxicated- rats/
- Bahmani, Mahmoud et al. "Identifiering av medicinska växter för behandling av njurar och urinstenar." Journal of preventation av njurskador vol. 5,3 129-33. 27 juli 2016.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039998/
- Bora, Kundan Singh och Anupam Sharma. “Fytokemisk och farmakologisk potential för Medicago sativa: En översyn.” Farmaceutisk biologi 49.2 (2011): 211-220.
www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2010.504732
- Chen L, Liu J, Zhang Y, Dai B, An Y, Yu LL. Strukturella, termiska och antiinflammatoriska egenskaper hos en ny pektisk polysackarid från alfalfa (Medicago sativa L.) stam. J Agric Food Chem. 2015; 63 (12): 3219-3228.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25756601-structural-thermal-and-anti-inflammatory-properties-of-a-novel-pectic-polysaccharide-from-alfalfa-medicago-sativa-l-stem/
- Hong, Yong-Han et al. "Etylacetatextrakt av alfalfa (Medicago sativa L.) groddar hämmar lipopolysackaridinducerad inflammation in vitro och in vivo." Journal of biomedical science vol. 16,1 64. 14 juli 2009.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720939/
- Amraie, Esmaiel et al. "Effekterna av vattenhaltigt extrakt av alfalfa på blodsocker och lipider i alloxaninducerade diabetiska råttor." Interventionell medicin & tillämpad vetenskap vol. 7,3 (2015): 124-8.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609025/
- Almohanna, Hind M et al. “Rollen av vitaminer och mineraler i håravfall: En recension.” Dermatology and therapy vol. 9,1 (2019): 51-70.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
- Morimoto I, Shiozawa S, Tanaka Y, Fujita T. L-kanavanin verkar på suppressorinducerande T-celler för att reglera antikroppssyntes: lymfocyter hos systemisk lupus erythematosus-patienter svarar inte specifikt på L-kanavanin. Clin Immunol Immunopathol. 1990; 55 (1): 97–108.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2137742-l-canavanine-acts-on-suppressor-inducer-t-cells-to-regulate-antibody-synthesis-lymphocytes-of-systemic-lupus-erythematosus- patienter-specifikt-svarar inte-till-kanavanin /
- Center for Food Safety and Applied Nutrition. “FDA-undersökt multistatutbrott av E. Coli O157-infektioner.” US Food and Drug Administration, FDA.
www.fda.gov/food/outbreaks-foodborne-illness/fda-investigated-multistate-outbreak-e-coli-o157-infections-linked-alfalfa-sprouts-jack-and-green.
- Dechet AM, Herman KM, Chen Parker C, et al. Utbrott orsakade av groddar, USA, 1998-2010: lärdomar och lösningar behövs. Foodborne Pathog Dis. 2014; 11 (8): 635–644.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25076040-outbreaks-caused-by-sprouts-united-states-1998-2010-lessons-learned-and-solutions-need/
- Mousa SA. Antitrombotiska effekter av naturligt framställda produkter på koagulation och trombocytfunktion. Metoder Mol Biol. 2010; 663: 229–240.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20617421-antithrombotic-effects-of-naturally-derived-products-on- coagulation-and-platelet-function/
- Alfalfafrön, grodd, rå, FoodData Central.